Dupa cum stiti seful statului roman efectueaza in zilele de 12-13 decembrie o vizita in Turcia, la invitatia omologului sau turc. Relatiile romano-turce au fost bogate in evenimente, dupa cum am relatat pe acest blog, dar se intrevad catre orizont si mai multe cai de cooperare.
Dincolo de aparente, firesti in acest caz, presedintele roman a explicat de ce se duce in Turcia: „Obiectivul acestei vizite este legat de consolidarea cooperării bilaterale. Cu această ocazie voi semna cu preşedintele Turciei o declaraţie de parteneriat strategic care vizează mai multe domenii: cooperarea în politica externă, cooperare în domeniul militar şi de securitate. Aici, având în vedere că ambele ţări fac parte din sistemului scutului antirachetă, cooperarea este cu atât mai importantă, precum şi valenţele acestei cooperări pentru securitate la Marea Neagră.
Un accent deosebit se pune în acest document pe cooperarea economică. România priveşte la Turcia ca pe o piaţă care trebuie dezvoltată şi unde mărfurile româneşti ar putea avea un acces mai mare, chiar dacă, spre exemplu, în primele nouă ale anului, nivelul comerţului bilateral a depăşit 3,5 miliarde de euro, apreciem că piaţa turcă e o piaţă care poate fi dezvoltată în continuare”. etc.etc. 🙂
Ca si cu alte ocazii oficialii romani cand viziteaza o tara care nu este membra U.E, ofera declaratii standard cum ca Romania sprijina tara x (Turcia in cazul de fata) sa se integreze in UE. Presedintele Romaniei, a declarata ca Turcia are nevoie de UE, cat si UE are nevoie de Turcia. Dilema este veche si in viitorul apropiat stim cu totii ca Turcia nu va fi invitata sa adere la UE. Si chiar acum, in acest context economic se poate aprecia ca Turcia nu are nevoie de UE.
In aprilie, ministrul nostru de externe, din pacate acelasi si azi, Teodor Baconschi a promis in vizita sa ca in schimbul ridicarii regimului de vize pentru romani si procedura administrativa greoaie pentru cetatenii turci care stau pe teritoriul Romaniei se va simplifica. Azi, Traian Basescu promite acelasi lucru, la opt luni distanta.
O alta problema pe care Turcia inca nu o lamureste este de ce nu este de acord cu introducerea cablului submarin intre Constanta si Istanbul.
În plan politic, România este, totuşi, unul dintre susţinătorii aderării Turciei la Uniunea Europeană, iar în plan economic, cele două ţări au interese comune, în special energetice. Nabucco, cablul electric submarin sau linia de transport de mărfuri „RO-RO” Constanţa-Istanbul sunt câteva dintre proiectele de care s-a vorbit mai mult în ultimul timp, fără a asista, totuşi, la rezultate concrete.
Doar o mica parte a mass-mediei turcesti a relatat despre vizita presedintelui roman, majoritatea ziarelor si televiziunilor nu au acordat importanta acestei vizite, subiecte gen Constitutie, PKK, starea de sanatate a primului ministru fiind prioritate.