De`ale imperialistilor


Ca intotdeauna vremurile traite sunt cele mai interesate. Doar ne privesc. In mentalul oamenilor exista notiunea de proiect. O cale catre stabilitate, prosperitate si justitie. Conducatorii, fie ei de oriunde nu au treaba cu notiuni gen umanitate, solidaritate, respect, moralitate. Dar se folosesc de cele din urma pentru propriile scopuri.

De cand se studiaza istoria stim ca exista Marile Puteri. Indiferent de ordine, acestea au interese permanente. Chiar cu riscul de pierderi, de conflicte regionale interesele trebuie sa fie permanente si rentabile. De regula intre asezarea geografica a Marilor Puteri sunt asezate state care sunt conduse de catre factorul important din zona. De exemplu asezarea scutului american antiracheta in Romania a fost acceptat de cateva persoane care nu stau bine cu logica si moralitate. Exemplu este ca noi mergem alaturi de SUA dar riscam, asa cum Federatia Rusa a zis, un atac din partea ei. Cine risca din aceasta ecuatie? Romania!

Ce se intampla acum cu Rosia Montana este un alt exemplu. Din cate am inteles (dupa ce seful statului a devenit un aprig sustinator al proiectului) doar 4% ii va reveni Romaniei din ceea ce se va extrage de acolo. Exemplele pot continua.

Scriu aceste randuri dupa ce am citit declaratia cancelarului german Angela Merkel in care apreciaza ca Serbia nu intruneste conditiile necesare pentru a deveni candidat oficial al U.E. Motivele nu sunt cele care v-ati fi asteptat sa fie: economice, juridice, de infrastructura. Nici nu ar fi putut declara asa ceva de vreme ce Germania a fost primul stat care a considerat ca Iugoslavia trebuie „rezolvata”. Ceea ce s-a si intamplat.

Motivul principat este: „Drumul spre Europa trece prin normalizarea relatiilor cu Kosovo„. Nu sunt eu expert in istoria Kosovo-ului dar cred ca aceasta regiune face parte din teritoriul sarbesc iar „normalizarea” inseamna impunera recunoasterii Kosovo de catre Serbia. Cu alte cuvinte un santaj. Vreti in UE, recunoasteti Kosovo. (asupra statelor care compuneau Iugoslavia m-am pronuntat in lunile iulie, august. Cei interesati le gasiti in arhiva).

In mod normal te intrebi de ce SUA, Franta, Germania etc sustin un nou stat Kosovo? De ce impun prin forta ceva care nu le priveste in mod direct? Mai ales ca exista un precedent Israel-Palestina. Daca ar fi drepturile omului de ce se implica partial?

Asa cum scriam luna trecuta, in nordul Kosovo au avut loc ciocniri intre comunitatea sarba (care se simte straina la ea acasa) si etnicii albanezi. Fortele KFOR au fost ranite: 11 soldati austrieci si 19 germani s-au ales cu rani. Dupa logica Marilor Puteri de vina sunt sarbii.

Sarbii vor sa intre in UE. O fi bine ca vor sau nu? Este decizia lor dar ar fi regretabil sa faca acest compromis de dragul intrarii in UE! A intra in UE nu inseamna neaparat o schimbare.

De-a lungul istoriei cei care au invadat, ocupat si exploatat pe altii cu cele mai negre intentii de imperialism sunt cei infometati de putere. Alexandru cel Mare, Napoleon, Imperiul Roman, Germania Nazista, Ginghis Han, armatele colonizatoare ale Europei Vestice, dictatorii rusi sau SUA sunt cateva exemple. Aceste cuceriri au corupt moralitatea cuceritorilor si cuceritilor si au produs haos, conflicte, lacrimi, varsari de sange si devastari. Mai mult, mostenitorii de astazi incearca sa ascunda realitatea dand vina pe altii.

Imperialismul si exploatarea sunt sisteme care exista si astazi si se traduc printr-un set de reguli cu ajutorul carora o tara puternica, bogata le controleaza pe celelalte; le controleaza tranzactiile si politicile pentru a se imbogati si pentru a castiga si mai mult pe spatele acestora. Exista cateva tipuri de cuceriri:

1. Guvernarea absoluta prin deposedarea indigenilor pentru a stabili regula si dominatia invadatorilor. Avem exemplul Americii de sud si Nord de catre vestul Europei precum si Australia, Noua Zeelanda; cucerirea Palestinei de catre sionisti.

2. Ocupatii militare pentru ca invadatorii sa poata controla pamanturile si resursele natiunii cucerite. Ca exemplu avem colonialistii britanici in India, francezi in Africa, americani in Irak, Afganistan, Kosovo, rusii in Caucaz etc.

3. Amestecul direct sau indirect in afacerile interne si externe, in economia si apararea unei tari. Tarile lumii a III-a sunt exemplu de cum se face o manipulare.

4. Transferul intelectualilor reperezinta cel mai periculos tip de imperialism astazi. Cei inteligenti sunt exploatati si educati in afara tarilor unde s-au nascut. Se intorc apoi in tarile lor si li se ofera locuri de munca in administratie cu o influenta foarte mare pentru ca ei sa poata controla destinul acelei tari. Cand nativii si strainii intra in legatura cu exploatatorii din afara granitelor si sunt plasati in pozitii cruciale in stat tara este cucerita din interior. Ba mai mult, aceasta tehnica a oferit sansa vesticilor de a-si indeplini scopurile cu usurinta, fara a ridica suspiciunea oamenilor pe care doresc sa ii subjuge.

5. Numeroase metode de anihilare indeparteaza oamenii de propriile valori, culturi si istorii. Rezultatul? Sufera de crize de identitate sau de scopuri, nu isi mai cunosc trecutul, imaginea, nici viitorul.

6. Orice efort de a-ti sustine tara este zdrobit. Industria devine dependenta de fostii sefi imperialisti, stiinta si cunoasterea nu se mai afla pe primul loc ca importanta iar imitatiile sunt bine stabilite pentru ca libertatea de studiu si cercetarea sa nu primeasca nicio piedica.

7. Oamenii sunt neglijati si raman dependenti de straini. Sunt redusi la tacere si mintiti de cuvinte precum progres, civilizatie etc.

8. Toate institutiile de stat sunt penetrate de ajutorul strain care nu este altceva decat o datorie financiara si culturala masiva. Importurile, exporturile si dezvoltarea sunt controlate sau conduse dupa interesul exploatatorului.

9. Nu se depune niciun efort de a ajuta masele de oameni saraci iar clasele conducatoare se bucura de lux si cheltuieli extravagante. Insatisfactia oamenilor ii face sa se lupte intre ei, facandu-se si mai vulnerabili influentei si interventiei externe.

10. Activitatiile mentale si spirituale sunt distruse, iar institutiile educationale tind sa copieze idei, drumuri si subiecte straine. Industria este redusa la a asambla parti prefabricate. Armata tinde sa devina o groapa de gunoi pentru tarile imperialiste deoarece cheltuielile sale pentru echipamentul necesar asigura mersul corect al acestor industrii.

Sunt multe de facut. Sunt putini oameni de calitate care vor si spera sa lase ceva pozitiv in urma lor. Pana la urma suntem toti trecatori iar imaginile cu saracia din zona Africii, dar nu numai, te pun pe ganduri. Istoria cunoaste schimbari, evolutii si involutii. Cu mii de ani in urma leaganul civilizatiei umane era in zona Asiei si Africii. Sumer, Mesopotamia, Egipt, Ierusalim au reprezentat startul civilizatiei pana cand… cruciadele….barbarii (stramosii englezilor, francezilor, germanilor) au invadat aceste teritorii.

Nu numai ca le-au invadat dar au si carat, si inca o fac, din aceste zone catre  zona „civilizata” reprezentata astazi de statele vestice. Odata ajunsi la un nivel de democratie au aplicat sintagma „drepturile omului” pe care o impun aleatoriu.

PS. Fiecare stat are savantii sai, fiecare stat prin oamenii sai de stiinta a contribuit la dezvoltarea culturii si stiintei asa cum fiecare stat are conducatori de care poti fi mandru sau conducatori cu care iti este rusine.