Testament Gafencu/Trecutul de langa noi


Unul dintre adevaratii diplomati romani, Grigore Gafencu a avut sansa sau nesansa sa  conduca destinele diplomatiei romanesti intr-o perioada destul de tumultoasa. Poate cea mai tumultoasa.  Voi posta mai jos cateva dintre ideile sale, scrise la Roma in iulie 1956. Scrise atunci ele corespund si astazi realitatii.

„Oricat ni s-ar parea de paradoxal, salvarea noastra, a romanilor, si salvarea intregii civilizatii occidentale sta numai in mana noastra, a popoarelor din rasaritul Europei si chiar in mana poporului rus.”

„Occidentul este liber iar  marile democratii dorm pe laurii unei victorii care, in realitate, a fost o infrangere.”

„Acest Occident, incurajat de o exceptionala conjunctura economica, nu vrea sa auda in actualul moment de initiative, de solutii si de acte de curaj.”

„Toata politica lumii libere are la baza un optimism pe care nici un om cu simtul raspunderii nu-l poate accepta.”

„Intrebati-ma, am facut apel la toate mintile si am batut la toate portile Apusului: nici un raspuns si nici macar consolarea ca am fost crezut sau cel putin inteles.”

„Cred ca prabusirea – in Rusia, China si la noi – a intregului sistem colectivist asiatic este, pe plan istoric, destul de aproape si cred ca din experienta multor decenii de suferinte si de imputari se va ridica un nou suflu de viata… Si se va naste, poate, lumea cea justa.”