1 decembrie etc…


La 1 decembrie 2011 se implinesc 93 de ani de la cel mai frumos eveniment de care a avut parte aceasta tara. Un eveniment deosebit, emotionant dar si determinant pentru natia noastra. Asta si datorita inteligentei clasei politice de atunci. Nu mai scriu inca o data evenimentele istorice aici (cei interesati le gasiti in arhiva). Pentru mine, 1 decembrie este un moment deosebit si de fiecare data incerc sa cobor in trecut pentru a cauta acea simtire de a fi mandru ca sunt roman.

In zilele noastre, de fiecare data cand citesc sau aud declaratii de la politicieni ma trece un sentiment de greata. De s-ar putea sa fie o zi nationala fara politicieni ar fi extraordinar.

Intr-un fel, azi cand scriu despre „ei” si 1 decembrie ma bucur ca nu stiu declaratiile celor care ne conduc. Se poate intui ce vor declara maine. O realitate este ca  aceasta clasa politica spune un adevar cand afirma ca: „suntem mandrii ca suntem romani” doar in legatura cauzala cu pozitia lor in stat. Mandrii ca pot profita de restul. Altfel nu vad logica: mandria de a fi roman la o mare parte a populatiei. De ce ar fi mandrii ca sunt romani si traiesc sub deciziile guvernului Boc? Multi dintre ei la limita inferioara a saraciei.

Ce vreau sa spun, mai direct, este ca intre clasa politica si restul nu exista o legatura, o colaborare, un dialog. Prima face regulile iar societatea (fara nerv, demnitate) le accepta. Fiecare clasa traieste in medii diferite.

Nu aveam de gand sa scriu despre 1 decembrie dar am gasit unele declaratii ale ministrului de externe Teodor Baconschi referitoare la 1 decembrie: „De ziua Marii Uniri, urez tuturor românilor, din ţară şi din afara graniţelor, să regăsească unitatea în care stă forţa unei mari naţiuni. Comunităţile româneşti sunt răspândite pretutindeni în Europa, a doua noastră patrie, şi în lume. Oriunde s-ar afla, românii trebuie să ştie că au în spate un stat membru UE şi NATO, care le apără interesele, demnitatea şi, când situaţia devine dramatică – viaţa”.

Aberatiile (oare o fi o obligatie sa vorbeasca de 1 decembrie? Mai bine facea referire la trecut fiind istoric de meserie!) continua: Am demonstrat-o în Libia, evacuând 735 de cetăţeni români. Am demonstrat-o, în ciuda crizei, deschizând noi consulate la Bălţi, Cahul, Ungheni, Catania, Edinborough sau Vancouver. Am demonstrat-o condamnând de fiecare dată cu fermitate orice derivă de limbaj sau de acţiune împotriva românilor. România are destin: trebuie doar să credem în el, în noi înşine”.

Logica mea nu gaseste sensul acestor declaratii. Pe scurt: să regăsească unitatea în care stă forţa unei mari naţiuni? Romania = Mare Natiune? Sa intelegem ca noi suntem o mare natiune? Ca natiunea noastra emana forta? Ca Europa este a doua noastra patrie?

Iar faptul ca interesele noastre, demnitatea si viata ne sunt aparate in strainatate vine pe fondul unei prostiri pe fata! Cei care calatoresc des stiu la ce ma refer. Atat  Europa (Franta, Spania , Italia si Marea Britanie in special) cat si  celelalte continente se stie cat de ospitaliere sunt cu romanii. In fine, am multe cunostinte care au beneficiat de „ospitalitatea” ambasadelor noastre.

Faptul ca statul a evacuat romanii din Libia merita salutat. Numai ca mobilizarea pentru transportarea romanilor a fost mai greoaie in comparatie cu alte state. Merita amintit aici refuzul de a colabora cu Turcia care se oferise sa ne transporte conationalii – gratuit- deoarece noi colaboram cu UE.

Dupa cum stim, realistic vorbind, romanii nu sunt bine-vazuti in Europa in special asa ca narcisismul acestui ministru il face sa declara ca MAE se comporta ca un protector. 🙂

Concluzia declaratiei sale: „România are destin: trebuie doar să credem în el, în noi înşine”! Aici este bine ca nu precizeaza daca este de bine sau nu. Banuiesc ca se refera la un destin pozitiv. Problema este cine crede in destinul Romaniei condus de niste semianalfabeti fara demnitate, onoare, bun simt? Oare nu tocmai ei impiedica destinul tarii?

Liderii opozitiei (Crin Antonescu si Victor Ponta) se intrec in declaratii si dau garantii ca USL va castiga alegerile. Ba chiar ca nu au nevoie de UDMR. In fapt nu au nevoie de nimeni pentru ca ei castiga tot. Ca si pana acum. Puteti sa intelegeti de unde vine aceasta siguranta?

Eu le doresc romanilor sa traiasca mai bine, sa-si regaseasca spiritul national, demnitatea, puterea de munca si sa scape de-ntregul spectru politic pe care nu-l merita! La multi ani!