Tensiuni in zona


Pakistanul s-a trezit atacat de raidurile NATO. In urma atacului si-au pierdut viata 24 militari pakistanezi. „A fost un incident neintentionat”, a punctat secretarul-general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, adaugand ca el sprijina investigatia pe care o deruleaza NATO in acest moment. „Vom afla ce s-a intamplat si ne vom invata lectia”, a asigurat Rasmussen, intr-o declaratie de presa. Probabil aceasta declaratie este data pentru europeni sau americani. Sa inteleaga acestia ca NATO a facut o greseala. Cum altfel sa atace ei un stat neutru?

Cu toate ca sunt un stat din lumea a III-a, Pakistanul procedeaza cu demnitate si reconsidera acordurile incheiate cu SUA. Suntem in secolul XXI, avioanele NATO sunt suficient de dotate iar GPS-ul pilotului cred ca functioneaza mai bine decat gps-urile noastre care-si mai pierd cateodata semnalul. Cum nimic nu este intamplator, acest atac arata ca in zona nu se vrea pace. Si in fond, de ce in acea zona sa se vrea pace? Ne-ar incalzi pe noi europenii sau americanii daca NATO nu ar avea de lucru in Afganistan sau in Kosovo? O armata trebuie sa se desfasoare, sa fie activa, sa produca profit.

Nu mult mai spre vest, aflam ca Libanul a atacat Israelul! E ca si cum Moldova ar ataca Rusia. Evident motive ar avea libanezii dar nici atat de prosti nu sunt sa-si cauzeze singuri moartea. In presa: „Mai multe rachete au explodat in regiunea Galileei Occidentale, fara sa faca victime. Armata israeliana a replicat cu un atac in sectorul de unde au fost trase rachetele”. Ce face Israelul? Armata sa da un comunicat: „Armata israeliana considera ca este vorba despre un incident grav si apreciaza ca evitarea acestui tip de tiruri tine de responsabilitatea Guvernului libanez si a armatei libaneze”.

israel_lebanon_map11

Ce intelege cititorul? ca Libanul a dat cu patru rachete pe un camp pustiu si a adus prejudicii unei mici comunitati de gaini. Iar Israelul, ingaduitor din fire tace si spune: „fratilor”aveti grija! ca daca mai continuati, data viitoare….Ireal! Un stat nu ataca un alt stat „pe blat” iar toata mascarada suna a provocare.

Tot putin mai spre vest, un alt conflict. Iranul anunta ca in cazul in care este atacat de Israel si SUA, va ataca Turcia. „Dacă vom fi ameninţaţi, vom ataca scutul antirachetă al NATO din Turcia, iar apoi alte ţinte”, a declarat generalul Hajizadeh. Relatiile dintre Turcia si Iran nu au fost niciodata mai mult decat „prietenoase”. Dar nici sa se ajunga la razboi….

Aici in Turcia aceasta declaratie nu a creat panica, ba mai mult nu prea a fost luata in consideratie. In consideratie merita luata declaratia lui Hillary Clinton, care nu vrea sa riste o iesire a Turciei din plutonul NATO o data cu intensificarile problemelor la granita sa, atat cu Siria cat si cu Iranul. Plus conflictul inghetat cu Israelul.

Intrebata de ce ar ataca Iranul Turcia, doamna Clinton declara: Ataca Turcia pentru ca pe teritoriul turc este scutul antiracheta NATO, ataca Turcia pentru ca este o tara islamica care de multe ori in ultimul timp a fost un exemplu pentru noi si nu in ultimul rand pentru ca Turcia este o tara puternica. Sa nu le placa turcilor aceasta declaratie? Sper sa nu cada in capcana cuvintelor frumoase!

Cel mai fierbinte loc al lumii a fost si ramane aceasta zona. Declaratiile si planurile de razboi se invart in jurul a doua state care daca ar dori le-ar pune capat: SUA si Israel. Ordinea nu conteaza! Dupa cum am sustinut si sustin ca atata timp cand Israelul va exista pe teritoriul Palestinian pace nu are cum sa fie.