Bayraminiz mubarek kutlu olsun!


Zilele acestea musulmanii din toata lumea sarbatoresc Kurban Bayramul. Le urez si pe aceasta cale, prietenilor si cunostintelor Sarbatori fericite sau Bayraminiz Kutlu Olsun!

Kurban Bayram, este una dintre cele mai importante sarbatori musulmane. Peste tot in lume, cu prilejul acesteia musulmanii sacrifica animalele cu scopul ca in aceasta perioada toti sa se poata bucura de o masa plina. Celor care-si permit sa sacrifice cat mai multe animale o fac in ideea de a le impartii celor nevoiasi.

kurban-bayrami

Este inca o dovada ca religia si traditia continua si astazi iar credinciosii incearca sa respecte Cartea Sfanta. Aceasta traditie izvoraste din vremuri indelungate cand Allah/Dumnezeu a vrut sa-i testeze credinta lui Ibrahim/Avraam, a fost gata sa-si sacrifice fiul in semn al credintei fata de Allah. Vazand-i credinta atat de puternica, Allah i-a cerut sa-si inlocuiasca fiul, pe altarul sacrificiului cu un berbec, de aici si obiceiul. Se sarbatoareste patru zile, comemorând gestul de sacrificiu.

Sarbatoarea Kurban Bayramului are loc la sfîrsitul pelerinajului la locurile sfinte ale islamului, la Mecca, Medina. Potrivit traditiei în primele trei zile ale Kurban Bayram-ului  sunt sacrificate ovine si bovine a caror carne este oferita în dar prietenilor si saracilor, o alta parte fiind pastrata pentru prepararea bucatelor traditionale.

Cu aceasta ocazie, credinciosii musulmani trebuie ca în aceasta perioada sa sacrifice un batal, o oaie sau o vita. Daca sacrifica o ovina, aceasta trebuie sa aiba cel putin sase luni si sa fie sanatoasa, în vreme ce bovinele nu trebuie sa depaseasca doi ani.

Ritualul sacrificiului spune ca animalele pot fi sacrificate pentru cel mult sapte persoane, iar dupa ce împart carnea în trei parti egale, musulmanii trebuie sa o imparta cu vecinii si cu cei nevoiasi, dar sa pastreze si pentru familie. Prima zi a acestei sarbatori începe cu o slujba speciala la moschee, dupa care oamenii sacrifica animalele sau merg la cimitir pentru a-si cinsti mortii.

La masa tradiţională din prima seară de Bayram se fac urări, se sărută mâinile bătrânilor, iar copiii veniţi la colindat primesc mult râvnitele delicatese orientale pregătite de gospodine: baclavale şi sarailii.

În România există o comunitate de 70.000 de musulmani, dintre care 97% trăiesc în Dobrogea.