Turcia-Pakistan-Afganistan


Astazi a inceput  la Istanbul summitul pentru Afganistan. Asa s-au intalnit presedintele Afganistanului Hamid Karzai si presedintele Pakistanului Asif Ali Zerdari. Gazda a fost Abdullah Gul, presedintele Turciei. Turcia s-a implicat in rezolvarea problemelor dintre cele doua state si a incercat sa medieze o reluare a relatiilor.

Pentru a da un aer mai aparte acestor intalniri, presedintele turc i-a invitat acasa, la masa. Concluzia oficialului turc a fost aceea ca  tensiunile dintre cele doua state trebuie sa inceteze.

La intalnirea care a avut loc la celebrul hotel Four Season din Istanbul, situat pe malul european al Bosforului, presedintele turc a condus la propriu masina avandu-l in dreapta pe omologul sau pakistanez. In spate a stat presedintele afgan alaturi de Ahmet Davutoglu.Atmosfera s-a dovedit propice pentru promisiuni si ganduri de bine cat si de colaborare pentru eliminarea incercarilor de atentate.

AKZ

Unul dintre mesajele care au fost transmise de presedinetele turc si subliniat de presa din Orient a fost acela ca increderea in  noi  este foarte importanta. Presedintele afgan s-a aratat indignat de fapul ca NATO inca se afla pe teritoriul statului afgan si a subliniat ca daca problema afgana era simpla NATO ar fi rezolvat-o repede si nu ar fi trebuit sa se faca 10 ani de cand se afla in Afganistan. Intalnirea s-a incheiat cu promisiunea intaririi relatiilor dintre cele trei tari si de a colabora ca „niste frati”.

Pe langa Abdullah Gul si Ahmet Davutoglu, la intalnire a mai participat si seful Marelui Stat Major Turc, Necdet Ozel si ministrul muncii Idris Naim Sahin. S-au semnat acorduri comerciale intre bancile centrale din Turcia si Pakistan cat si acorduri educationale si de colaborare militara intre cele trei tari.

Tot aici s-a ajuns la concluzia ca Alianţa Nord-Atlantică are nevoie de noi trupe în Afganistan, iar principala soluţie pentru aceasta ar putea fi transferarea dintre trupele mobilizate pentru menţinerea păcii în Kosovo. Miniştrii apărării din cele 28 de state membre ale NATO vor participa la un summit informal la Istanbul.

La İstanbul sunt dezbatute problemele celor 48 de tari cu populatie ce atinge 1 miliard oameni şi se confrunta cu foametea, bolile şi saracia. Lucrarile celui de-al IV-lea Summit ONU privind tarile cel mai putin dezvoltate organizat la 10 ani odata ieri s-a desfaşurat la Centrul de Congres Lutfi Kırdar de la İstanbul. Preşedintele Abdullah Gul şi secretarul general ONU, Ban ki Moon in discursurile rostite la deschiderea Summit-ului atragind atentie ca, subdezvoltarea a atins dimensiuni periculoase la nivel mondial au facut apel la acordarea ajutoarelor necesare acestor tari.

Abdullah Gul şi Ban ki Moon la reuniunea de presa organizata au atras atentia la efectele nefavorabile ale globalizarii. Dupa intensificarea in Africa şi America Latina a politicii externe a Turciei, reprezentantii numeroaselor tari s-au ıntilnit la Summit pentru a purta intrevederi bilaterale cu Turcia. Summit-ul la care au participat 22 şefi de stat, 19 premieri, 10 vicepreşedinti, 94 miniştrii, 39 viceminiştrii, o mie firme şi 47 de organizatii internationale s-a transformat intr-o platforma de dezbatere a tuturor problemelor internationale. Preşedintele Abdullah Gul, premierul Recep Tayyip Erdoğan cu ministrul de externe Ahmet Davutoğlu au purtat intrevederi bilaterale cu secretarul general ONU Ban ki Moon şi liderii numeroaselor tari in primul rand cu preşedintele Iranului Mahmud Ahmedinejad şi preşedintele Afganistanului Hamid Karzai.

La intrevederi secretarul general al Natiunilor Unite Ban ki Moon a multumit pentru sensibilitatea manifestata de Turcia in chestiunea tarilor sarace şi a afirmat ca intampina cu apreciere politicile active din Afganistan, Orientul Mijlociu şi Balcani urmarite de catre Turcia. Ban ki Moon, a transmis mesajul ca harta de drum in chestiunea Libia a Turciei reprezinta  singurul proiect aplicabil. Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barosso s-a adresat preşedintelui Gul intocmai: “Va aratam exemplul in Orientul Mijlociu”.

Preşedintele Abdullah Gul a transmis preşedintelui Comisiei Europene Barosso neliniştea simtita de atitudinea inconsecventa a UE. La ıntrevederea Gul-Ahmedinejad cei doi lideri au staruit asupra problemelor regionale. La ıntrevederea Karzai-Erdoğan in actualitate au fost contributiile Turciei in Afganistan şi planurile din viitor. La Summit-ul İstanbul au venit si reprezentanti ai Armeniei şi Israelului care  au participat la discutiile tehnice.

La Summit-ul İstanbul ce va continua pana in ziua de Vineri se aşteapta sa fie stabilite strategiile privind ajutoarele ce vor fi acordate acestor tari in urmatorii 10 ani şi Turcia va fi responsabila de coordonarea acestei strategii.