Forţa NATO din Kosovo prin suplimentarea efectivelor sale la frontiera dintre Kosovo şi Serbia în urma unor confruntări sângeroase, creează un nou conflict în această regiune, a declarat ambasadorul rus la Alianţa Nord-Atlantică Dmitri Rogozin : “Este o altă greşeală pe care NATO o face, provocând un alt conflict în Balcani”. Potrivit unor martori, KFOR a mobilizat miercuri vehicule blindate, a instalat saci cu nisip şi sârmă ghimpată în jurul punctului de trecere a frontierei de la Jarinje, la aproximativ 100 de kilometri de capitala kosovară Priştina.
Uitandu-ma pe declaratiile ambasadorului rus am constatat ca acesta nu exagereaza. Trecand prin aceasta regiune de curand am observat ca aceasta zisa tara este o baza militara la propriu. Peste tot taburi, masini blindate cu arme, rachete si tot felul de alte astfel de arme realmente iti creaza senzatia ca te aflii intr-o zona de conflict. Sustinuti de SUA si de NATO ca un fel de legalizare a actiunii acesteia in zona, albanezii sunt favoriti in dauna sarbilor. Si de aici si actiunile armate…
NATO a sporit măsurile de securitate la frontieră la o zi după confruntările din zonă, în urma cărora au fost răniţi 16 sârbi kosovari şi patru membri KFOR afirma Rogozin: “Se pare că aceşti colegi ai mei de la NATO nu au nicio idee care ar putea fi consecinţele implicării lor în conflict. În loc să adopte o poziţie neutră, în acord cu rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU, ei au luat partea Kosovo-Albania. Pe scurt, NATO blochează singurul drum dintre sârbii kosovari şi Serbia. Trupele internaţionale de menţinere a păcii sunt implicate în conflictul civil din nordul regiunii”.
Supararea oficialului rus este evidenta: “Suntem martori ai unor minciuni sfruntate despre ce fel de măsuri au fost luate împotriva populaţiei civile din Kosovo. Ni s-a spus că sunt utilizate doar gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene. Dar potrivit informaţiilor de la un spital, toţi răniţii au răni împuşcate. Iar doctorii din Mitroviţa s-au plâns de bombardarea ambulanţelor care transportau răniţi din zona de conflict”.
Din pacate, pacea inca nu apare decat formal in zona!