In vizita la Cairo


Primul ministru turc, Recep Tayyip Erdogan a  efectuat ieri o vizita in Egipt. Subiectul fierbinte, relatiile cu Israelul. Se stie ca Turcia a expediat ambasadorul evreu de la Ankara, a suspendat tratatele militare in vigoare cu Israelul, si-a chemat ambadadorul de la Tel Aviv si a ramas doar secretarul de rang II care sa reprezinte statul turc in statul evreu. Egiptul se cam aflla in aceeasi situatie, ambadadorul evreu a reusit cu greu sa scape din Egipt, etc. etc.

Ce a adus atat de aproape cele doua state musulmane? Si de ce Israelul a ramas izolat? Cele 9 victime de pe vasul Mavi Marmara omorate de armata israeliana si cei 5 politisti egipteni impuscati de aceeasi armata.  Ieri premierul turc declara ca nu se mai poate discuta de relatii normale cu acest stat atata timp cat nu si-au cerut scuze in primul rand familiilor victimelor! Caldura cu care a fost primit la Cairo, pe langa hotararea cu care premierul turc este hotarat sa incheie relatiile cu Israelul, cred ca i-au intarit si mai mult decizia.

Un alt punct important al discutiei a fost Palestina. Care in opinia lor, dar nu numai considera ca este timpul, in sfarsit sa fie lasata sa fie stat. Vom afla, pe 19 septembrie cum se va vota in Consiliul General al ONU. Ceea ce face Israelul cu Palestina, este ceva inuman, grotesc. Pacat ca statele care vorbesc de drepturile omului…nu le vad pe cele ale palestinienilor.

PS. Priviti cu ce caldura a fost primit primul ministru turc la Cairo.