67


Azi se implinesc 67 de ani de cand Romania a intors armele impotriva aliatului sau de pana atunci. Majoritatea cunosc evenimentele petrecute atunci asa ca nu o sa le mai detaliez aici. Azi unii considera ca regele s-a grabit sa-l aresteze pe maresalul Ion Antonescu si sa treaca de partea Uniunii Sovietice, altii considera ca un razboi alaturi de Germania nazista impotriva sovieticilor nu aducea nimic pozitiv Romaniei. Astazi, Ion Antonescu este declarat criminal de razboi, regele Mihai  si-a reluat drepturile  si isi traieste linistit viata la Palat. Poate nu intamplator prin mass-media au existat si exista suficiente voci ca singura solutie pentru Romania este monarhia.

Ion Antonescu a devenit sef al statului la 6 septembrie 1940 dupa transferarea prerogativelor regale catre fiul sau. Statul roman pierduse Basarabia si o parte a Bucovinei, iunie 1940 iar la 30 august 1040, prin Diktatul de la Viena Romania a pierdul Transilvania in favoarea Ungariei si Cadrilaterul catre Bulgaria. Aflat in aceasta situatie, generalul, chiar si opinia publica au vazut ca singura solutie o alianta cu Germania pentru recuperarea Basarabiei. Problemele de contestare a generalului au inceput dupa ce Antonescu, in urma cuvantului dat a continuat razboiul alaturi de Hitler si dincolo de granitele nationale etc etc.

Relatiile dintre general si rege erau mai degraba ca intre un sef de stat si un copil. Regele nu era consultat poate si din cauza ca era un copil. 23 august regele intervine, schimba cursul Romaniei la 180 de grade, armata rusa „eliberatoare” fara vreun act de rezistenta ajunge la Bucuresti si „elibereaza” Bucurestiul. Regele primeste inalta distinctie de la Stalin, Ordinul Victoria ba chiar si un avion cadou, rusii stiind pasiunea regelui pentru avioane.

Destinul celor doi este diferit. Germanii au pierdut razboiul asa ca generalului i se organizeaza o mascarada de proces, este gasit vinovat si impreuna cu o parte a echipei sale in 1946 este executat la Jilava in Valea Piersicilor. Regele este silit sa plece la 30 decembrie 1947 dupa ce este fortat sa abdice.

Unul criminal de razboi, altul erou astazi! Poate intr-o zi istoricii vor lua o pozitie oficiala si vor spune ce cred despre Maresal, chiar daca ii vor supara pe politicieni sau pe cei care vad unitar!