Votul prin corespondenta


Este cea mai mare prostie! Am mai scris aici cu mult timp in urma cum cred eu ca ar trebui sa fie conceput un sistem in care cei care aleg si cei care candideaza sa indeplineasca un minimum de conditii.

Principiile revolutiei franceze de la 1789, ideile iluministilor cum ca toti suntem egali si toti avem drepturi egale cu toate ca suna bine ele nu corespund practicii. Pe scurt, de ce sa voteze toti? Cei care cititi aceste randuri ati intalnit in jurul vostru oameni pentru care votul inseamna distractie, la misto, de-al dracu’ sa nu iasa ala etc! Si atunci daca nu votezi din convingere de ce sa votezi? De ce prostia unuia sa atenteze prin votul sau la viitorul tau? Sigur, cei care candideaza la functii au tot interesul sa gaseasca o masa cat mai redusa! Este mai usor de prostit! Nu are memorie si uita ca si acum 4-5 ani au trait aceleasi promisiuni!  Toate acestea, coroborate cu intelectul epsilonian al clasei noastre politice, unde doar pe alocuri mai gasim un intelectual, transforma interesul acestor mitocani in a mentine acest sistem de vot ba chiar a-l si modifica pentru a putea sa ramana in continuare in functii!

Cei alesi! Ar trebui reglementat prin lege ca cei care candideaza sa aiba toti un loc de munca stabil (sunt cazuri in care primul loc al unui deputat este Camera Deputatilor!), sa aiba studii superioare, sa aiba o activitate onesta in spate si sa stie limba romana!

Votul prin corespondenta! O idee demna de un regim totalitar! Cine imi asigura mie cetatean garantia ca votul prin corespondenta este sigur? Cum probabilitatea ca furtul sa castige teren in dauna onestitatii este mai mare, rezulta ca PDL-ul s-a gandit sa introduca acest vot doar pentru a putea castiga procente.

Tarile care utilizeaza acest tip de vot sunt Germania, Austria, Elvetia, Marea Britanie si SUA. Probabil cand Romania o sa ajunga la nivelul de trai al acestor tari, nici la noi nu vor mai fi atat de multe voci care sa comenteze referitor la acest procedeu. Statistic, 1% dintre tarile lumii folosesc votul prin corespondenta! Deci nici principiul de turma nu tine! In afara acestor temeri, pentru cetatenii statelor respective viata lor nu se schimba considerabil dupa terminarea alegerilor, indiferent cine castiga. Acum inchipuiti-va inca 4 ani cu PDL!

In ce ma priveste consider ca votul prin corespondenta nu este benefic deoarece cei care locuiesc in afara Romaniei nu trebuie neaparat sa voteze! Chiar daca voteaza ei nu sunt afectati in nici un fel!  Modelul turcesc consider ca este bun in aceasta privinta! De ce? Cand sunt alegeri parlamentare, pentru cetatenii sai, urnele se deschid cu o luna inaintea alegerilor in toate vamile si aeroporturile internationale iar cei carora le pasa, pot veni sa-si sustina candidatii! De ce ar trebui sa mearga statul cu urnele dupa ei? De ce ar trebui sa cheltuiasca statul timp si bani cu oameni care trebuie sa organizeze alegeri in toate colturile lumii? Sigur in acest moment statul roman are un interes pe care toti il stiu dar nimanui nu-i pasa! Ca la romani!