Documente inedite despre relatiile romano-turce in perioada interbelica


Asa cum am anuntat de saptamana trecuta, ieri 21 iunie am participat la lansarea volumului de documente Romania-Turcia.

Profesorul Dumitru Preda, amba­sadorul Romaniei in Cuba, a lansat, la sediul Fundatiei Europene Titulescu, un foarte documentat volum despre relatiile diplomatice romano-turce: “Romania / Turcia: relatii diplomatice. Volumul 1: 1923 – 1938”. Volumul, cu un studiu introductiv de Alexandru Ghisa si Dumitru Preda, aparut la editura bucuresteana “Ca­vallioti”, este dedicat primei etape a raporturilor diplomatice dintre Romania si Republica Turcia, pana la moartea lui Kemal Mustafa Ataturk. 197 de documente – telegrame, rapoarte, scrisori si note diplomatice – au fost selectate de autor din Fondurile Arhivei istorice a Ministerului Afacerilor Externe, majoritatea fiind publicate pentru prima oara in limba romana.

Volumul coordonat de Dumitru Preda este cea mai noua aparitie in seria “Relatii bilaterale”, realizata de un colectiv de cercetatori format din: Dumitru Preda, Alexandru Ghisa, Ionut Cojocaru, Nicolae Alexandru Nicolescu, Emanuel Plopeanu si Dragos Preda. Directorul executiv al Fundatiei Eu­ropene Titulescu, George Potra, a apreciat ca lucrarea, care contine adevarate “pagini de manual”, atinge scopul de a situa diplomatia romaneasca pe un nou aliniament. Dintr-un alt punct de vedere, acad. Razvan Theodorescu a marturisit ca lucrarea este “o lectura speciala”, reluand o idee mai veche a sa: “Europa nu este intreaga fara cei doi poli, Ankara si Moscova”. Si pentru prof. univ. Ni­colae-Serban Tanasoca, Turcia este “unul dintre factorii de unitate si de solidaritate ai Balcanilor si Europei, inca din vremea Imperiului Otoman”.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Turcia la Bucuresti, Omur Solendil, a apreciat ca relatiile diplomatice dintre Romania si Turcia se dezvolta pe toate planurile, politic, economic, militar si cultural, afirmand ca valoarea documentelor incluse in volum o depaseste cu mult pe aceea a unor simple te­legrame diplomatice. In context, diplomatul turc a elogiat contributia lui Kemal Mustafa Ataturk la dezvoltarea Turciei moderne si la promovarea unei politici deschise europene.

Lansarea volumului nu a ocolit o tema sensibila, sabia lui Stefan cel Mare aflata la Istanbul, pe care statul turc este gata sa o cedeze in schimbul sabiei generalului Osman Pasa, capturata in 1878 de armata romana si depozitata la Moscova.

(preluare Cronica Romana)