Türkçe Olimpiyatları


In zilele de 18-19 iunie am fost la Ankara unde am participat la megaproiectul turc numit Olimpiada Turca. Limba turca ocupa locul sapte intre cele mai vorbite pe glob iar scopul celor care au organizat acest proiect este acela de a aduce limba turca printre cele mai vorbite de pe glob. Ajunsa la a IX-a editie si la un numar de 130 de tari participante, la peste 1000 de participanti cu delegatii din fiecare tara, vorbitori de turca.

Premiile atractive produc concurenta. Elevii care participa, functie de amptitudinile lor sunt incadrati pe categorii. Conditia de baza este aceea de a stii turca. Din solo de prezentare puteti vedea ca totul a plecat de la o fantezie….iar cei care conduc azi Turcia sprijina proiectul.

Mi-am dat seama, fiind acolo ca poporul turc este unul mai mult decat un popor normal. Indiferent de varsta, ocupatie au venit cu miile (poate zeci de mii) au vorbit cu mandrie, patos si incredere despre viitor. Entuziasmul turcului de azi pare rupt de teorie. Greu de descris. Curiozitatea de a afla, de a cunoaste, de a sustine proiectele si cel mai important a crede in viitor cred ca ofera Turciei un viitor senin.  Iar cei prezenti acolo, elevi, profesori, politicieni, diplomati, economisti etc au fost mai mult decat respectati.Vorba lor: totul este sa crezi!

PS. Noi nu indraznim nici macar sa visam! Ambasadori din tarile participante au venit si si-au sustinut participantii. De prisos sa zic ca al nostru ambasador lipsea.