Turcia si-a ales deputatii


S-au incheiat alegerile din Turcia. Fara a surprinde, AKP, partidul condus de premierul turc Recep Tayyip Erdogan a castigat alegerile. Toti se intrebau doar cu cate procente in fata CHP-ului or sa o faca. Scopul era de a strange 52% dintre voturile celor peste 50 milioane care s-au prezentat la urne. (Cei care sunt in afara tarii si vor sa voteze, pentru ei, in aeroporturi sau la punctele vamale s-au amplasat urne pe intreg teritoriul turcesc unde au venit sa voteze – si nu ca la noi unde ambasadorii transmit numarul care trebuie de voturi). O premiera o reprezinta Hatip Dicle, Kemal Aktaş, Selma Irmak, İbrahim Ayhan, Faysal Sarıyıldız, Gülseren Yıldırım care au intrat pe listele celorlalte partide, in special CHP din inchisoare. Ramane sa vina din inchisoare in Parlamentul Turciei.  Pe harta cu galben sunt judetele in care AKP a iesit castigator.

m_erdogan-manset_k

Un alt element care trebuie subliniat este ca partidul care se afla la conducerea tarii din 2002 isi consolideaza pozitia si castiga progresiv/campanie procente in plus. De regula partidul care se afla la conducere se erodeaza visand cel mult sa se mentina la acelasi scor ca-n alegerile precedente. In Turcia, au reusit sa se depaseasca. Rezultatele acestei echipe sunt vizibile: au preluat tara in 2002 cu inflatie 24% si acum sunt sub 4%, au construit 13600 km de autostrada, au crescut salariile si nivelul de trai (somajul fiind peste 600 euro/luna) dar si noile promisiuni cum ar fi canalul Istanbul despre care am mai scris aici, fiecare elev va primi cate o tableta pc, asigurari de sanatate, reducerea combustibilului pentru fermieri, intrarea in primele 10 economii ale lumii, etc etc.

Cu alte cuvinte turcul nu a riscat sa voteze promisiunile opozitiei slab reprezentate si a mers pe mana celor care-i reprezinta. Primul ministru turc si-a dorit un referendum prin care sa schimbe Constitutia din 1982. Partidul sau a castigat 326 de voturi iar pentru a putea sa ajunga la referendum ii mai trebuie 4 voturi.

Modernizarea si dezvoltarea Turciei se observa cu ochiul liber iar alegerile de azi au aratat ca populatia este alaturi de acest relativ nou partid. 50% din voturi pare un scor de SF.

Pe cand si la noi un partid – nu 3 – care dupa 4 ani de mandat sa obtina 50 % :)?