Stanga & Dreapta


Citesc pe internet cum ideile lui G.M.Tamas au starnit nemultumiri printre reprezenantii hotarati ai dreptei din Romania. Nu stiu cati vor sa polemizeze cu filosuful maghiar (in fapt pe cati ii va baga in seama) dar am citit reactiile lui Dragos Paul Aligica si Alin Fumurescu.  Cum la una dintre conferintele lui G. M Tamas am participat pot sa-mi dau cu parerea despre ceea ce s-a vorbit acolo, despre ceea ce s-a expus in presa si ceea ce se reproseaza stangii.

Ca sa nu mai reiau aici ideile lui Miklos Tamas dand click pe Aligica le puteti citi. Evident sunt pertinente si evidente. Plecand de la reducerea rolului in stat pe care il evoca intelectualitatea noastra de dreapta (remunerata de la stat) coroborat cu adoptarea de legi care i-ar face mandrii pe Hitler si Mussolini vine sa critice masurile de stanga care se pronunta pentru un stat minim social. Plecand de la ideea ca statul este supraglomerat asa cum intelectuali ca Traian Basescu si Emil Boc sustinuti de megaintelectuali ca H.R Patapievici, Andrei Plesu, V. Tismaneanu etc trebuie sa se desprinda din aparatul bugetar….sa mearga unde?

Acest clivaj de oameni care nu pot sa se mentina la stat dar nici sa se angajeze la particular fac diferenta. Una dintre diferentele dintre stanga si dreapta. Nu tin sa arat ca stanga este cu cei neajutorati si lupta pentru acestia iar dreapta apara intelectuali si protejeaza clasele superioare. Evident in istorie sunt multe exemple cand cei de jos sunt exploatati in folosul celor de sus. Dreapta trage o linie clara intre exploatator si exploatat.

In prezent in Romania: prea multi profesori, medici, ceferisti, politisti. Cei care sunt azi de dreapta au fost si de stanga in trecut spun ca statul nu-i mai poate suporta. Trebuiesc reforme! Macar in regimul E. Constantinescu primeau salarii compensate. Salariile trebuie date dupa grila. Cunoasteti tot rationamentul acestor exponate. Ipocrizia este ca tocmai cei care au lucrat, lucreaza si vor lucra la stat vin si afirma ca statul este suprasaturat si e nevoie de reforma=dati afara, (logica de dreapta) plus taierea salariilor si cresterea TVA-ului.

Revenind la dl Aligica, in postul sau referitor la G.M.Tamas apare de cateva ori „neclar” este ceva dubios de ce vorbeste de romani si nu de bulgari? Cu alte cuvinte invarte filosofu` asta ceva pe aici? Ca-i este dl neclar ce vrea sa zici G.M.Tamas? Apreciez sinceritatea. Ca stanga este reprezentata de mai multi intelectuali in comparatie cu dreapta este un fapt. Cum tot un fapt este  ca dreapta se afla  la putere azi si stanga nu. Sa fie  alesul  de dreapta pe aceeasi frecventa cu alegatorul?

Ideile enuntate de M.Tamas le-am postat si nu mai revin asupra lor. Apreciez ca se incearca polemizarea pe niste teme fundamentale insa din pacate raman la parerea ca noi nu mai avem un Titu Maiorescu, Stefan Zeletin, Ctin Stere. Azi suntem in situatia de a fi condusi intr-un fel de oameni pe care ii meritam. Oameni care primesc directia apoi cauta ideile. Ce le poti cere lui T. Basescu, Elenei Udrea si celor care ne conduc?  Cred ca si ei ar vrea mai mult.

Intr-o societate ca cea de astazi in care parca si-au propus sa reechilibreze nivelul analfabetismului antebelic ba chiar sa-l depaseasca care sunt sansele ca cetatenii sa caute si alte variante in afara celor uzuale: goana dupa bani pentru baut, mancat, fitze. In procentul in care religia se pliaza cu stanga sau cum cei de dreapta folosesc religia ca ideologie tot cam asta-i si procentul de oameni diferiti printre oameni.