13-15


In aceste zile se implinesc 20 de ani de la asa zisele „mineriade”. Marea majoritate condamna evenimentele de acum 2 decenii si multi se grabesc sa-l acuze pe  reprezentantul regimului de atunci, Ion Iliescu. Intreabarea de baza, atunci cand se analizeaza aceste evenimente ar trebui sa fie: „De ce evenimentele l-ar avea ca vinovat pe Iliescu?”.

Cum, atunci cand s-au petrecut cele nedorite aveam 8 ani nu pot sa spun ca le-am trait, insa din discutiile cu cei care au fost implicati si cu unii dintre cei care au fost la putere m-au facut sa-mi constitui o opinie.

La 20 mai au fost alegeri! In aceste alegeri Ion Iliescu a castigat cu un scor greu de atins, in jur de 80%. Dupa aceste alegeri democratice, cei care si-au exprimat opinia in piata Universitatii erau „intelectualii” care nu doreau sa accepte rezultatul alegerilor.

Cum intr-o tara intratata in democratie, exista un curent de opinie impotriva alegerilor recent incheiate? Fiecare este liber sa se exprime, dar in limitele legale. Ca o comparatie, cei de azi de la putere nu mai sunt doriti intr-un procent probabil la fel de mare ca si procentul atins de Ion Iliescu  alegerile din mai `90 insa cetatenii inteleg ca legal nu ii pot da jos de la putere decat la urmatoarele alegeri.

Din recentele declaratii ale lui Mircea Chelaru, sef la Contraspionaj atunci, reiese ca „mineriadele” au fost pregatite inainte de 1 iunie. Cand s-a tras la M. I. si ce a urmat cu miscarile de strada sa petrecut inainte de venirea minerilor.

Minerii au partea lor de vina dar propaganda actuala are o directie unilaterala. Actualul sef al Statului, implicat in aducerea minerilor prin punerea trenurilor la dispozitia acestora tace. Alaturi de el, multi tac la fel.

Ce a facut Iliescu? Le-a multumit ca au venit si le-a urat drum bun. Opinia publica a retinut ca Iliescu a chemat minerii pentru a ramane la putere. Idee falsa, tocmai pentru ca el castigase puterea.

Punctul 8 de la Timisoara, vehiculat in aceste zile isi are originea in idee lui Dan Amedeo Lazarescu de a scapa intr-un fel de popularul Iliescu in alegerile din mai `90. Insa lustratia ca idee este antidemocratica. A limita participarea in alegeri a unui om pe principii de acest gen reprezinta in forma ei o solutie nedemocrata.

In concluzie, Mineriadele nu fost inutile si din pacate multi dintre cei care au fost acolo nu au inteles mare lucru.