Fragmente din declaratia lui Erdogan


“Turcia nu este un stat tanar şi fara traditie.  Şi in nici un caz nu este un stat tribal.Nimeni sa nu puna la incercare rabdarea Turciei.Pe cat de pretiosa este prietenia Turciei pe atat de crunta este duşmania ei. İsraelul nu trebuie sa greşeasca şi sa asemene Turcia cu alte state pentru ca pretul acestei greşeli va fi scump.Chiar daca intreaga lume va ramane tacita şi va inchide ochii, Turcia va fi alaturi de poporul Palestinei şi de Gaza.”

Premierul a cerut İsraelului sa fie onest: “Liderii israelieni au aratat inca odata lumii cat de priceputi sunt in crime şi masacre.Au pus catuşe chiar şi ranitilor transportati cu targa.Poate fi explicata aceasta comportare cu drepturile universale umane?

Erdoğan, tot in declaratia de ieri: “A sosit timpul ca statele comunitatii internationale sa ceara oprirea crimelor. Insa nu este suficienta condamnarea. Trebuie sa fie obtinute rezultate.”

”Azi este inceputul unei noi ere. Nimic nu va mai fi ca in trecut”. In calitatea sa de sef al guvernului a cerut poporului israelian sa ceara politicienilor ce ii conduc, sa puna capat atacurilor asupra oamenilor nevinovati.”

Adresandu-se şi comunitatii internationale premierul a avertizat: ” İsraelul nu va putea curata cu nici un argument sangele de pe mainile sale.Cine va ignora aceste atacuri şi cine va inchide ochii in fata acestora sa ştie ca sunt complici.”

In acest timp la Washington, ieri, Ahmet Davutoglu, ministrul de externe, intr-o discutie cu H. Clinton afirma: „Exprim determinarea absolută că, dacă cetăţenii turci nu vor fi eliberaţi în maxim 24 de ore, vom revizui în totalitate relaţiile cu Israelul”.

In tot acest timp, turcii sunt iritati de taraganarea deciziilor observate in discutia Erdogan – Obama care doreste sa se faca apel si sa se analizeze legile in cauza dupa care sa actioneze si ca trebuie gasita o cale de rezolvare privind embargoul asupra Palestinei prin care sa nu fie afectata siguranta Israelului. Mai mult, seful american ar vrea o intrevedere cu Erdogan inainte de a incepe reuniunea G20. Clar fasticit, tragere de timp!

Intre timp, dupa ce i-au arestat pe cei care erau pe nava, Israelul s-a hotarat sa-i elibereze treptat.