Votam pana iese ca noi


Legea lustratiei se pregateste de adoptare. Cum la revolutie aveam 7 ani nu pot fi banuit de  partipriuri politice, de sprijinire a unora sau altora dar vad ca in loc sa se ocupe de treburi mai serioase cei care ne conduc se ocupa de suplimentarea trupelor in Afganistan si de scoaterea in afara a unora care au avut functii in vechiul regim.

La 20 de ani de la revolutie aceasta lege seamana cu decretul de eliberare a tuturor detinutilor politici de catre Dej din `64 (sau ce mai ramasese dintre ei). Mai mult, nu se aplica ca intreg ci are anumite degrevari: „cei care intră sub incidenţa legii vor avea o interdicţie de cinci ani la funcţii publice numite şi alese”.  Pai ori ii scoatem de tot din activitatea bugetara publica ori le limitam aparitia, celor care din cauza varstei mai sunt vizati.

Cum ipocrizia legii nu se putea oprii aici, iar cei care pot vota sa nu se gandeasca de doua ori s-a introdus in lege si textul: „Persoanele care deţin orice funcţie aleasă vor avea posibilitatea să-şi ducă mandatul la bun sfârşit, iar interdicţia va funcţiona pentru următorii cinci ani. Aceasta înseamnă că cei care se află într-o astfel de situaţie şi au fost aleşi parlamentari, primari, consilieri locali sau în alte funcţii, vor avea posibilitatea de a-şi duce mandatul la bun sfârşit.”

Adica sunteti imorali dar deocamdata necesari. Probabil o sa se infiinteze si un institut care sa dea derogare pentru ca cei necesari sa fie lustrabili dupa inca 5 ani de mandat iar daca or mai trai inca 5…iar daca sunt numiti:  „mandatul lor încetează în 90 de zile de la adoptarea legii” dar daca sunt directori: „cei care deţin o funcţie de director în cadrul anumitor instituţii, precum ministerele, să nu fie lustrabili„. Asa zice legea.

Si in final, unul dintre cei bantuiti de I. Iliescu a adaugat in lege, ca poate:  „La iniţiativa democrat-liberalului Daniel Buda s-a introdus în lege un amendament prin care persoanele lustrabile să nu poată activa în institutele de cercetare ale crimelor comunismului şi Revoluţiei Române, dacă ele sunt finanţate cu fonduri de la bugetul de stat. „Am formulat un amendament ca aceste persoane care sunt lustrabile să nu poată activa în cadrul acestor instituţii de investigare a crimelor comunismului. Nu mi se pare normal ca o persoană lustrabilă să aibă posibilitatea de a activa în cadrul unui asemenea institut ce funcţionează pe bani publici”. Dar un parlamentar ar putea activa, asa zice legea mai sus.

Conform proiectului adoptat de comisii, sunt considerate persoane lustrabile toţi cei care au ocupat funcţii de conducere şi au fost remunerate pentru aceasta în PMR, PCR, UTC, UASCR, deputaţii în Marea Adunare Naţională, membrii consiliilor populare judeţene, municipale şi orăşeneşti, membrii Consiliului de Stat şi ai Consiliului de Miniştri, conducătorii instituţiilor de presă sau de propagandă ai PCR, directorii de editură, persoanele din învăţământul de partid, din structurile Securităţii sau colaboratorii acesteia ca poliţie politică, magistraţii cu funcţii de conducere în sistemul judiciar comunist, comandanţii din Inspectoratul General de Miliţie până la nivelul şefilor de post inclusiv, şefii misiunilor diplomatice şi consulare ş.a.

Conform principiilor democratice toti oamenii au dreptul sa participe in alegeri si sa fie alesi. Daca noi ne alegem securistii, sunt ai nostrii nu…ce vina au ei ca ii alegem noi. Ca altfel democratic si unii dintre noi am fi vrut sa votam cu altii in afara lui Geoana si Basescu, dar democratic nu am avut de ales.

In ce ma priveste cei care au facut „crime”, cei care au produs suferinte oamenilor si familiilor lor, trebuie sa plateasca. Sunt de acord. Gasiti si trasi la raspundere. In rest, o alta lege inutila.

Despre cei vizati, daca nu isi faceau datoria in regimul trecut nu era de bine, macar acum exista privatul. In mare parte, majoritatea – cum popular se numesc – se bucura ca „unii” nu mai pot candida. Numai ca legea, daca ar fi fost atunci cand ar fi trebuit, pe bune nu i-ar fi permis lui Ion Iliescu sa candideze si l-ar obliga pe T. Basescu sa demisioneze. Nu? De la cap se face ordine!

Ce-am fi facut daca am fi facut! Atunci! Democratic!