Constitutia in Romania s-a adoptat sau a suferit modificari in 1866, 1923, 1938, 1942, 1952, 1965, 1991, 2003 si probabil in cateva luni din nou. De ce atat de multe adoptari si schimbari? De ce in Marea Britanie democratia functioneaza fara Constitutie, iar in Statele Unite nu s-a schimbat niciodata?
La noi, Constitutia apare functie de interesul clasei politice. Daca nu poate sa-si treaca legile din cauza unei „Constitutii” o schimba si si-o face permisiva. In Constitutie toti suntem egali, toti avem aceleasi drepturi si in mod normal ar trebui sa fim seriosi cand vine vorba de schimbarea unei Legi Fundamentale.
1866 – plecarea lu Alexandru Ioan Cuza, venirea domnitorului Carol. Adoptarea unei Constitutii era vitala pentru procesul de modernizare a tarii. Dupa model belgian, Constitutia a stat la baza dezvoltarii Romaniei.
1923 – Romania Mare – din 1918 – a fost factorul care a pus in discutie modificarea Constitutiei din 1866 pentru a face fata noilor realitati ale vremii. Dupa unirea provinciilor istorice era nevoie de o Lege Fundamentala care sa rezolve disfunctionalitatile dintre provincii si nu numai.
1938 – Prima Constitutie Autoritara – dizolvarea Partidelor, puteri sporite pentru regele Carol al II-lea.
1948 – Comunistii, preluand puterea aveau nevoie de o Constitutie a lor. Asa ca au schimbat-o din una autoritara a regelui intr-o alta la fel de „libertina”.
1952 – PCR nu mai avea emotii in ce priveste regimul si in concordanta cu ideile Partidului au abrogat-o pe cea din `48 si au facut modificari „pe ici, pe colo” in punctele esentiale.
1965 – Schimbarea dictatorilor. Preluarea stafetei de N. Ceausescu, Marea Adunare Nationala, structurarea piramidei puterii. Oameni noi, Constitutie Noua. Prin legea nr. 1 din 1974, care modifica constitutia, a fost instituita functia de presedinte al R.S.R. atributiile exercitate pana atunci de Consiliul de Stat au revenit sefului statului. Astfel din martie, Ceausescu devine primul presedinte din istoria Romaniei.
1991 – o noua Constitutie, utila de aceasta data, dupa revenirea la pluripartidism, separarea puterilor in stat, etc.
2003 – Constituţiei i-au fost aduse 79 de amendamente, cu scopul de a se corela cu legislaţia Uniunii Europene.
In toata aceasta insiruire de date, doar modificarile la Constitutiile din 1866, 1923 si 1991 putem sa spunem ca erau necesare. Pe baza celei din 1866 s-au facut modificarile celei din `23. Cu alte cuvinte daca nu eram cantonati in sfera sovieticilor, probabil nu aveam astazi atat de multe Constitutii. In ce ma priveste, Constitutiile sunt necesare politicienilor, iar cei care le aproba prin referendum, plebiscit sunt atrasi in farmecul si promisiunile unora sau altora. Cu alte cuvinte, majoritatea votantilor sunt visatori.
Azi, cel mai cel dintre toti prim-ministrii istoriei nationala, vine si ne spune ca este de datoria sa de a duce la indeplinire vointa suverana a poporului exprimata direct si in mod liber. Vointa aceasta libera a fost consfiintita in 22 noiembrie in primul tur de alegeri prezidentiale cand cetatenii au votat pentru Parlamentul unicameral (72,31%) si pentru reducerea numarului de parlamentari (83,31). Procentele reprezinta numarul celor care au fost la vot, din cei 50%.
Ca au votat eronat, ca nu stiau ce fac, ca nu au habar de istorie si ce inseamna un Parlament Unicameral sunt lucruri care nu vreau sa le dezvolt. Scopul lui T. Basescu a fost atins – inca un mandat.
Mai subiectivi, romanii cred ca daca numarul parlamentarilor va scadea, o vor duce mai bine. Ca daca va ramane o singura Camera, procesul legislativ va functiona mai rapid. Eventual daca guvernul va putea functiona pe baza de ordonante de urgenta, in fond nu va mai fi nevoie de Parament. Eventual fara Parlament, statul mai poate face inca o economie.
Dintre multele modificari, art. 61 (2) arata amatorismul celor care au „lucrat” la aceste modificari. Denumirea Parlamentului nostru: Camera Reprezentantilor. De ce nu Camera Lorzilor? La alineatul (3) aflam numarul maxim: 300. Care este numarul minim? Sau de ce 300? Sau de ce tancul merge prin nisip si avionul nu prin nor de cenusa vulcanica?
Polologhia este stufoasa, presedintele castiga in importanta iar cei care fac acum acest proiect de lege nu tin cont ca la un moment dat vor fi in opozitie. (daca vor mai fi!).