Cum reusesc romanii sa-si aleaga cei mai neinspirati lideri?


Aceasta este una dintre dilemele contemporane. Se pare ca aceasta practica nu a fost de ajuns in ultimele alegeri ci se propaga si in viata partidelor politice. Indiferent de ce se zice despre PSD, acesta pana in momentul de fata ramane cel mai important partid de dupa revolutie. Indiferent ce se zice despre Ion Iliescu acesta ramane cel mai abil si carismatic politician de la revolutie incoace.

Ca Traian Basescu si-ar dori dezbinarea PSD nu incape indoiala insa nu cred ca nici in cele mai reusite vise ale domniei sale nu se astepta la acest scenariu. Cei care ii contesta pe Iliescu si Nastase se impart la randul lor in doua categorii: cei din tabara adversa lor, fie din partid fie din spectrul politic si cei carora li s-au bagat in cap ca Iliescu si Nastase sunt sinonimi cu comunismul (o tema care cei vitregiti de cultura istorica ar trebui sa stie ca pana acum in Romania nu a existat comunism chiar daca in 2009 ministrul culturii de anul trecut si alti „lideri” ai lui T. Basescu scandau in Piata Universitatii „Jos Comunimul”).

De ce se distruge PSD-ul? Cei care au urmarit campaniile electorale din`90 incoace stiu ca ultima campanie prezidentiala a fost si cea mai lipsita de substanta, cu promisiuni sterile si din nefericire cu 2 competitori cu care mai tot romanul nu se simtea mandru ca a ales cu sufletul impacat. Mai mult, Mircea Geoana a fost sustinut de intreg spectrul politic in afara PDL si a reusit performanta de a pierde aceasta sansa care apare odata la cateva generatii.

Ce sanse ar avea PSD-ul cu Mircea Geoana? Dupa ce romanii si-au calcat pe mandrie, orgoliu si convingeri si l-au votat au retinut in acelasi timp promisiunea ca daca nu castiga alegerile va demisiona din PSD. Acum cand in vazul tuturor tine de functie cu pretul distrugerii partidului arata caracterul fostului ministru de externe si bineinteles castiga dispretul romanilor. Cei care nu l-au votat pe M. Geoana pana acum cu siguranta nu-l vor vota de acum incolo. Declaratia lui ca si alti lideri au pierdut campanii iar apoi au revenit si castigat ramane dar este utopica ideea ca Geoana va deveni presedinte al Romaniei. Nu ma indoiesc ca daca va ramane presedintele PSD va candida.

Cei care sunt in tabara lui Geoana, evident sunt din interes. Interes steril deoarece daca ar gandi pe termen lung ar stii ca sunt alaturi de omul care se invinge singur. O consecinta ca Ion Iliescu nu mai are un cuvant in partid poate fi explicata si prin populismul ieftin promovat de T. Basescu si continuat de R. Mazare si altii de genul acesta. Inchipuiti-va o discutia despre ideologie intre Ion Iliescu si Traian Basescu, greu nu? Sau A. Nastase si Mazare?  Sau cei doi cu multi altii „lideri” care vin si tipa ca nefericitii la tv si radio. Poate si din aceasta cauza cei incriminati aici sunt primii, lasati sa se faca de isprava de cei care ar merita sa ocupe functii.

Cei doi lideri social-democrati care s-au retras sunt de vina la randul lor pentru ca au permis sa apara „lideri” ca M. Geoana. Dupa cum se vede PDL-ul nu are prima sansa in alegerile din 2012 iar PSD taie alternativele electoratului. Este posibil ca PNL-ul sa fie castigatorul acestora daca liderul lor continua pe aceeasi linie.

In maxim un an in PSD va veni timpul regretelor!

Si…

0RON