Pensionarii, dilema statului


La inceput de cariera nu imi sta gandul la pensie. Insa in ultimul timp toata lumea vorbeste de pensii. Pensionarii sunt in fibrilatie de teama sa nu li se micsoreze, sa nu li se taie sau mai rau sa ramana fara. O alta categorie de pensionari care face deliciul mass-media sunt cei cu pensii speciale. Aceste pensii speciale istoric vorbind au inceput cu domeniul militar, interne, justitie si mai nou serviciile de informatii. Aceste pensii sunt in toata europa, numai ca la noi cei multi care nu au pensii speciale se bucura ca cei care le au probabil le vor pierde.

STATUL, acest asupritor al cetatenilor la un moment dat a acordat pensii speciale, salarii speciale, prime speciale si asa mai departe. Cei care au imbratisat o categorie „speciala” au facut-o si din motive pecuniare. Aveau exemple, aveau siguranta zilei de maine si o pensie linistitoare. De cealalta parte si riscurile pe care si le asumau erau mai mari decat celelalte categorii.

Ceea ce se uita este ca toti cotizam din salarii la stat pentru fondul de pensii functie de salariul pe care il luam. Daca un general castiga 5000 si un muncitor 1000 din salariul propriu o parte merge la fondul de pensii iar la sfarsit este logic ca cel cu leafa mai mare ar trebui sa aiba o pensie mai mare pentru ca acesta a cotizat mai mult.

Daca statul le-a acordat pensii speciale acestor categorii ar trebui sa faca in asa fel incat sa le mentina si sa nu mai acorde altor categorii daca nu este in stare. De ce unul care a iesit anul trecut la pensie sa aiba o renta de 4000 lei si unul care iese luna asta sa aiba 1500 lei? Propaganda este ieftina, sunt date cateva cazuri care intr-adevar au pensii nesimtite si se invoca taierea pensiilor tuturor din domeniul respectiv. De ce a acordat statul anumite privilegii daca nu le poate satisface? Unde sunt banii care pana anul trecut erau? Si apoi ce vina au cetatenii ca cei care ne conduc sunt incompetenti? Cum pot cetatenii sa protesteze cand statul mareste impozitele si taxele, disponibilizeaza si remunereaza politic?

Aceleasi sistem este si in domeniul sanatatii. Ni se opreste lunar din leafa pentru asigurari de sanatate. Cand ajungi la spital te intrebi de ce cotizezi luna de luna si invoci divinitatea…da doamne sa nu ajung….aici.

In domeniul transporturilor lucrurile stau la fel, gropi, taxe, nervi in trafic (mai ales in Bucuresti) si multe altele. Daca se intampla ca cineva sa intre in voi baut, sa fuga de la fata locului si sa revina cu un martor de-al sau va sfatuiesc sa nu mergeti in instanta ca oricum iesiti vinovati.

Daca va cumparati o casa, impozitul o sa il platiti asa cum l-au stabilit notarii ci nu asa cum v-ati inteles cu  vanzatorul….si exemplele pot continua insa dilema ramane….CE FACE STATUL PENTRU CETATENI?