Scuze din Israel


In ultimele zile intre Turcia si Israel domnea incertitudinea. Ieri seara, Israelul si-a cerut in cele din urma scuze. Inteligenti,  evrei au constientizat ca nu exista alta modalitate de a pune capat conflictului. Chiar daca si-au cerut scuze pentru comportament, au tinut sa afirme ca pe fond raman la fel de nemultumiti ca si pana acum. Cu alte cuvinte de dragul temperarii au transmis „niste scuze”.

La turci, premierul Erdogan a tinut sa declare ca nu este multumit de comportamentul ambasadorului care a acceptat jignirile repetate la adresa sa, implicit la adresa tari. Din aceasta cauza ambasadorului in cauza nu-i intrevad o prelungire a activitatii sale in Israel. Cum scuzele au venit, turcii la nivel diplomatic au declarat ca pentru ei conflictul este inchis si chiar zilele viitoare il astepta in vizita pe ministrul apararii. Mai mult, Ankara declara ca este o tara democratica in care se poate regiza orice film.  Cum in cauza este vorba de Kurtlar Vadisi la care se uita mai mult de jumatate din populatia turca oficialitatile ar face o mare greseala daca ar lua in calcul interzicerea sau temperarea filmului. Deocamdata nicio declaratie in acest sens.

Merita subliniate roadele cabinetului Erdogan care a reusit sa treaca peste incidentul cu armenii provocat de Congresul american; au reusit  sa fie o voce independenta in conflictul palestiniano-evreu si nu in cele din urma, incidentul curent. Cat ii priveste pe evrei, acestia au inceput sa faca greseli repetate care de regula nu le gasim in comportamentul lor. „Copilaria” cu care s-au comportat cu oficialul turc tine mai mult de regimuri totalitare decat de secolul XXI. Greselile israeliene pot fi puse si pe seama faptului ca Turcia se intareste pe zi ce trece si, putem considera, si in dauna statului evreu care este constient de simpatia lumii arabe la adresa Turciei. Daca in conflictele arabo-israelite de pana acum Turcia nu a intervenit decat ca mediator, Israelul trebuie sa aiba grija sa nu isi faca inca un dusman. De data asta dusmanul este mult mai puternic iar din razboiul de la Canakkale si greco-turc observam ca pentru ideile proprii turcii sunt pregatiti chiar sa moara. Cu alte cuvinte puterile lumii nu si-ar permite sa intervina armat intr-un conflict de acest gen. Vezi relatiile bune turco-ruse (in acest moment Erdogan se afla la Moscova) si simpatia araba  pro turca. Ca de fiecare data, UE someaza.

In concluzie se pare ca s-a luat o pauza in acest conflict, deoarece intre cele doua state opiniile sunt deja formate.