Marti, 12-I-2010, Fundatia Europeana Titulescu a avut prilejul sa gazduiasca lansarea-dezbatere a cartii Istoria Civilizatiei Romanesti. Perioada interbelica (1918-1940) scrisa de Ioan Scurtu, aparuta la Editura Enciclopedica, 2009, 374 p.
Dintre cei care au fost invitati sa-si exprime opinia in legatura cu cartea ii evidentiem pe: Vasile Candea, Corneliu Mihail Lungu, Ioan Opris, Corneliu Vlad, Alexandru Stanciulescu (Editura Enciclopedica) moderatorul dezbaterii, George Potra si bineinteles Ioan Scurtu. Intr-o sala arhiplina s-au evocat amintiri, aprecieri, analize si concluzii a perioadei interbelice enuntate de specialisti si cunoscatori ai vremurilor evocate. Cartea se dovedeste utila nu numai istoricilor care recunosc in profesor specialistul de necontestat al acestei perioade dar si celor care doresc sa cunoasca aceasta perioda.
Structurata in unsprezece capitole: Noul context istoric de dupa marea unire, Activitati economice si intelectuale, Venituri si cheltuieli, Viata de cuplu, Locuinta, Hrana, Imbracamintea, Igiena si Sanatatea, Scoala si Biserica, Romanii si politica, Timpul Liber, autorul surprinde modul de viata, preocuparile si tot ce tine de modul de a fi al tuturor romanilor fie ca sunt de la sat sau de la oras, fie ca sunt oameni politici sau fac parte din cler.
Cu alte cuvinte istoricul ne propune o Enciclopedie a perioadei interbelice care va ramane in timp indispensabila oricarui doritor de a cunoaste obiectiv perioada 1918-1940.