Invictus


Nu mi-am propus sa scriu despre film insa in seara aceasta am vizionat filmul INVICTUS, in regia lui Clint Eastwood cu Morgan Freeman in rol principal. Autobiografic, filmul reda emotionant o parte a activitatii lui Nelson Mandela ca presedinte al Africii de Sud.

Umanitate, caritate, bunavointa, inetelegere, iertare, indurare, suferinta, credinta si victorie sunt atributele acestui film. Un joc de rugby, o notiune minora a reusit sa ii apropie pe cetatenii statului african. Apropierea este si mai consolidata cand vorbim de oameni negri si oameni albi. Implicarea, daruirea, indurarea si iertarea fac din N. Mandela un exemplu de presedinte. Felicitari celor care au realizat INVICTUS.

P.S.1. Nelson Rolihlahla Mandela (n.18 iulie 1918) a fost liderul Congresului Naţional African şi primul preşedinte de culoare al Republicii Africa de Sud. După primele alegeri multirasiale, din aprilie 1994 a devenit unul din principalii activişti împortriva apartheid-ului. Condamnat pe viaţă la 12 iunie 1964, a fost eliberat, după 27 de ani  din închisoare, la 11 februarie 1990. În 1993 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace.

P.S. 2. Din pacate noi nu avem un presedite care citeste. Poate ar fi descoperit alte exemple gen N. Mandela lecturand. Ramane sa speram ca administratia prezidentiala il va duce la film si ii va arata ca un pic de implicare pozitiva a sefului statului poate face minuni.