Oficial german in Turcia


Ministrul de externe german, Guido Westerwelle va efectua un turneu in Turcia si in tarile arabe din zona Golfului. Scopul acestuia pe langa promisiunea de a imbunatati relatiile oficiale este de a tatona si a vedea cum vor evolua realtiile din zona mai ales dupa racirea relatiilor intre Turcia si Israel pe de o parte si Israel – statele arabe pe de alta.

Seful diplomatiei germane se va intalni cu omologul sau Ahmet Davutoglu si cu ministrul pentru Afaceri Europene, Egemen Bagis. Probabil, avand in vedere numarul mare de turci din Germania va avea contacte si cu presedintele Abdullah Gul dar si cu premierul Erdogan.

Din cate se pare, ministrul de externe german va trebui sa faca fata unei misiuni destul de grele. Cum semnalele din Germania dar nu numai sunt sceptice privind integrarea Turciei in U.E., Westerwelle le v-a propune turcilor un parteneriat privilegiat cu blocul european. Probabil turcii nu vor percuta la ideea germana si este de presupus ca raspunsul de la Ankara va fi categoric.

El va merge  la Riyadh pentru discuţii cu  ministrul afacerilor externe, prinţul Saud al-Faisal şi alţi membri ai Guvernului, urmată de întâlniri la Doha cu omologul său Qatari,  Sheikh Hamad bin Jassim bin Jabor Al-Thani, şi Emir, Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani.

In  continuarea protocolului stabilit  se va intalni cu ministrul afacerilor externe, prinţul Saud al-Faisal şi alţi membri ai Guvernului, urmată de întâlniri la Doha cu omologul său Qatari, Sheikh Hamad bin Jassim bin Jabor Al-Thani, şi Emir, Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani.

Vizita este utila insa nu exista certitudinea mentinerii relatiilor armonioase. Starea de spirit din Turcia in privinta U.E. este in scadere iar Turcia este constienta de rolul sau in Orientul Mijlociu. Istoric, Turcia a fost primita in NATO nu pentru a-i fi mai bine ei ci fiindca Statele Unite si Europa aveau nevoie de ea. Este din ce in ce mai previzibil ca si integrarea ei in U.E. va urma aceeasi cale. Deocamdata europenii nu au nevoie. Dar ce se v-a intampla cand prin Turcia vor trece cele doua gazoducte South Strem si Nabucco? Treptat, diplomatia de la Ankara renunta la integrarea in U.E constienta de mofturile europene si se concentreaza pe Orientul Mijlociu si Balcani. Nici relatiile cu Rusia nu sunt lasate nefructificate. In acest context Turcia poate deveni interesata pentru U.E. Ce va face?