Din 2004 de cand Adrian Nastase a pierdut alegerile in fata lui T. Basescu, PSD nu mai este partidul puternic de alta data. Imediat dupa pierderea alegerilor Adrian Nastase si Ion Iliescu au fost identificati ca elementele negative si au fost trecuti pe linie moarta. Alaturi de acestia si altii au fost trecuti in linia a II-a.
Normal ca in locul primilor au venit altii care l-au sustinut pe Mircea Geoana. Alegerile din 2007, 2008 si 2009 de cand M. Geoana este sef la PSD, au aratat ca Partidul nu s-a situat pe prima pozitie.
Dupa raceala din 2005 la adresa lui Nastase si Iliescu, Geoana si grupul sau au constatat necesitatea colaborarii cu cei doi. Asa Ion Iliescu a fost ales presedinte de onoare al PSD, iar Adrian Nastase presedinte al Consiliului National.
Politicieni versati au ramas in Partid si l-au sustinut pe M. Geoana impotriva convingerilor ca liderul diplomat este suficient de pregatit pentru a castiga alegerile prezidentiale. Un alt punct care trebuie subliniat este ca intre 2005-2009 au aparut lideri politici ca L.Dragnea si Radu Mazare. Alaturi de acestia se poate sesiza ca substanta politicienilor de acest tip este scazuta in inteligenta, pozitie si chiar exprimare.
Avantajele PSD-ului sunt ca inca beneficiaza de un personal politic superior celorlalte partide. Oricine poate spune fara sa stea pe ganduri mai multi politicieni PSD-isti decat din celelalte partide. De aici rezulta ca PSD are un atu. Tot de aici rezulta ca nu stie sa si-l foloseasca. Ce-i lipseste? Un lider. Un lider asemanator lui Crin Antonescu, care vorbeste coerent, simplu, concis si mai ales se exprima practic. Cu alte cuvinte ce are PNL nu are PSD si invers.
Onorabil (ce cuvant dur cand e vorba de politica) ar fi fost ca M. Geoana sa convoace un congres PSD si sa-si depuna demisia. Sa le multumeasca pentru sprijinul mobilizator de care au dat dovada si sa se gaseasca solutii. Poate si din cauza ca alegerile parlamentare nu se mai pupa cu cele prezidentiale primii nu s-au mai straduit la fel ca in alegerile proprii. O meteahna romaneasca care arata ca romanul daca are un loc cald e cel mai bun observator. Nu se poate mobiliza pentru „sef”.
In concluzie, nucleul PSD ramane iar din infrangere ar trebui sa se invete. Numai ca fiecare grupulet din PSD are interese. Iar interesele raman, indiferent de interesul alegatorilor.
PS. Mircea Geoana nu mai are viata lunga. Dar nici demnitatea sa renunte. Prefera sa fie dat afara. Imi aduc aminte de zambetul sau din 2005. Ce istorie….interesanta.