Trecutul – viitorul – sistemul


In campania electorala, PDL si Traian Basescu acuza trecutul. Trecutul (in optiunea acestui grup este Ion Iliescu) nu inseamna neaparat ceva rau. Este retrograd, lipsit de logica, inimaginabil din partea unei factiuni politice de a acuza trecutul recent. Trecutul este necesar a fi cunoscut pentru a putea intelege istoria in sine. Totodata este imperios necesar de a invata ceve din acest trecut. Analiza inaintasilor nostri, a evenimentelor prin care au trecut, faptele pozitive sau negative la care au luat parte sunt necesar a fi cunoscute pentru a putea elimina partile negative. Istoria a dovedid ca cei care nu isi cunosc trecutul nu au orizont.

In ceea ce priveste viitorul, lucrurile sunt mai simple. Toti promit, nimeni neavand cum sa contrazica promisiunile. Singurul lucru care poate decide este constiinta noastra. Daca analizam promisiunile din trecut faptele sunt categorice. Mai mult, politicienii se simt ca pestele in apa in privinta discursurilor despre viitor.

Sistemul – spre surprinderea mea, o data preluat termenul de la unul dintre candidati, toti au inceput sa-l foloseasca. Unii sunt razvratiti, altii care stiu sistemul, dar „nu au facut parte ” din el , iar altii care se „lupta” cu sistemul. Sistemul acesta de care vorbesc toti ar fi partidele „ticalosite” sau cele din opozitie in viziunea celor care se pronunta.Toti candidatii, mai mult sau mai putin provin dintre partide. A face parte dintr-un partid nu este un lucru negativ. A pleca dintr-un partid este la fel de normal, dar a pleca dintr-un partid in altul este lipsa de demnitate si onoare. „Sistemul” termen care nu isi are locul, intr-o campanie electorala, este insa folosit des.