PSD are peste 30% reprezentare in Parlament. Acesti peste 30% din parlament il sustin pe Mircea Geoana pentru functia suprema in stat. Alaturi de acestia sunt primarii si consilierii din tara care sunt responsabili cu „propaganda” in teritoriu in favoarea lui Geoana. Acelasi lucru este valabil si pentru Traian Basescu, sustinut de PDL. Cu specificarea ca, presedintele in exercitiu si-a asigurat „controlul” in zilele de vot. Blaga la interne.
Antonescu si Oprescu sunt prieteni. De fapt au si prieteni in celelalte 2 partide considerate acum principalele partide din tara. Avem un Antonescu care sustine ca nu va face o alianta nici cu PDL, nici cu PSD. Se poate si cu un guvern de tehnocrati, se poate si cu un guvern minoritar (daca s-a putut cu 20% in ce-l priveste pe Tariceanu), dar cum multumesti parlamentarii?
La Sorin Oprescu lucrurile stau mai bine. Este outsider in aceste alegeri. Candideaza ca „independent” la fel ca Basescu. Aproximativ acelasi discurs.
Dincolo de aceste alegeri, oamenii politici care se respecta se gandesc si dincolo de 6 decembrie. Ce o sa se intample la PDL daca T. Basescu pierde alegerile?
1. Pierde sprijinul PDL, acesta se dezice de T. Basescu, se reformeaza si devin pamanteni membrii acestui partid.
2. T. Basescu este rugat sa redevina presedintele partidului si sa il mentina cel putin la scorul de azi. Asta daca trece peste promisiunea ca daca pierde se retrage din politica. La cate a promis si nu s-a tinut de cuvant, e posibil. O sa ii fie greu sa tina un partid unit, dupa caracterul care il are de a genera scandal.
3. S-ar produce o reforma in acest partid. Elena Basescu, Elena Udrea, Roberta Anastase si multe persoane semi-analfabete ar fi invitate sa plece din partid. Radu Berceanu, Adriean Videanu si multi altii de genul acestora care au o imagine nu tocmai buna sa fie lasati in esalonul II. Ar aparea un partid nou, pe un drum nou in care promisiunile, cumpararile de parlamentari, orgoliile anumitor politicieni ar fi istorie.
4. In 2012, daca nu va scapa de persoanele enumerate mai sus PDL-ul va deveni istorie.
La PSD lucrurile sunt oarecum asemanatoare. Dupa enorma greseala de a intra la guvernare intr-un guvern coordonat din „deal”, au iesit acum cateva zile, insa o parte din alegatorii sai s-au simtit mintiti si stiti ce simt romanii cand se vad fraieriti.
1. Mircea Geoana devine presedinte. Propune un prim ministru care trebuie sa fie confirmat de Parlament. Posibile variante: negocieri cu PDL, PNL, UDMR si grupul minoritatilor pentru a castiga voturile necesare. Se poate miza pe un guvern de specialisti, a II-a oara de teama de a nu se intra in anticipate.
2. M. Geoana pierde alegerile. Automat pierde si presedentia PSD. Partidul se va fractura, daca nu va miza pe un lider gen Oprescu.
3. PSD, ar trebui sa rupa acordul cu PC si sa mizeze pe echilibrul dintre experienta celor de „cursa lunga” iar dintre lideri ar trebui sa aleaga unul dintre cei „virgini”.
La PNL, Crin Antonescu a promis ca isi va da demisia daca nu o sa ajunga la Cotroceni. Probabil o sa faca acest lucru. Mesajul lui Antonescu este bun, ofera solutii, numai ca nu se face auzit. Targetul lui nu se cadreaza si pe muncitori, someri.
Oprescu a promis ca nu pleaca de la primarie. Intrebarea este daca era sincer atunci cand afirma acesta decizie. Incapatanarea de a candida independent la Primarie a facut sa fie simpatizat de Bucuresteni. In tara este mai greu.
Daca T. Basescu ramane presedinte, oameni ca Elena Udrea, S. Placinta, Elena Basescu, Monica Ridzi si cel de tipul Videanu, Berceanu vor mai dainui pe aceste meleaguri cel putin inca 5 ani. Oamenii voteaza din simpatie, prostie si interes. Ce o fi in capul celor care il voteaza pe T. Basescu va las sa intuiti singuri.
Victimizarea PSD, cum ca a intrat in Alianta cu PDL pentru a oferi o stabilitate politica este cel putin ciudata pentru ca in Romania situatia politica, sociala, economica, chiar si culturala din pacate este sinonima cu instabilitatea.
In concluzie, avem un presedinte care isi doreste sa ramana la Cotroceni, dar care si-a mintit alegatorii. Cel putin atunci cand a promovat legea cu majorarea salariilor profesorilor. Un M. Geoana care a tradat alegatorii PSD cand a intrat in Coalitie cu PDL. Si el a votat si a promis marirea salariilor. Crin Antonescu, a sustinut la randul sau majorarea salariilor profesorilor, dar are scuza ca partidul sau nu se afla la putere. Au dovedit lipsa de onoare, instabilitate in declaratii, deci Romania ar merita un alt fel de om la Cotroceni. Din pacate trebuie sa alegem dintre acestia. Conform sondajelor de ieri, Mircea Geoana ar intra in turul II. Adica ar fi viitorul presedinte. Bine ca vorbeste limba engleza si atributiile presedintelui sunt limitate de Constitutie.