Cristian Diaconescu in Rep. Turcia


Ministrul Afacerilor Externe Cristian Diaconescu efectueaza a o vizită oficială în Republica Turcia, în perioada 26 august-28 august 2009. Pe langa relatiile normale dintre cele doua state tin sa salut eforturile ministrului roman de externe care a reusit sa obtina promisiunea inlaturarii vizelor pentru cetatenii romani coroborat si cu simplificarea birocratiei in obtinerea vizelor pentru cetatenii turci.

Vizita este utila si datorita chestiunilor ce priveste proiectul Nabucco, mai ales ca in urma cu doua saptamani V. Putin a vizitat Ankara si a semnat proiectul South Stream si alte cateva proiecte energetice care fac din Turcia o punte intre Europa si Rusia/Asia.

Este de apreciat cum Tayip Erdogan, Abdullah Gul si echipa din capitala turca au reusit sa semneze contracte de miliarde euro din tranzitul teritoriului sau plus construirea unei centrale nucleare.
Relatiile cu Turcia se dovedesc utile din mai multe puncte de vedere cum ar fi relatia buna a Turciei cu Rusia. O incercare de apropiere de Rusia prin Turcia nu ar fi o varianta neinspirata. O alta problema de luat in seama ar fi ca Romania sa renunte la pozitia din vremea precedentului ministru de externe care la Summitul de la Istanbul a sustinut pozitia SUA in Marea Neagra.

Fara indoiala Rusia si Turcia raman principalele forte in Marea Neagra si o colaborare cu aceste tari ar fi utila si pentru Romania, care daca ar avea o relatie mai buna cu Rusia ar putea fi inclusa in South Stream in dauna Bulgariei.

Relatiile romano turce trebuie sustinute si daca ne luam dupa clasamentele economice care fac din Turcia al III-lea partener comercial al Romaniei, al III-lea investitor strain in tara noastra si al XIV-lea dupa capitalul investit.

Salut, deschiderea astazi a Consulatului General al Romaniei la Istanbul precum si intalnirea Consiliului romano-turc al oamenilor de afaceri.

Sper ca ministrul roman de externe sa fi facut lobby si pentru ICR Istanbul.