Salariile lor …


In ultimele zile au loc discutii despre salariile din Romania. Unii castiga x altii y altii z. Orice am zice, de cand e lumea sunt anumite criterii dupa care se calculeaza un salariu: pregatirea, domeniul, cererea si oferta de pe piata de munca, utilitatea profesiei proprii. Iar in unele cazuri se negociaza contractele de munca, se pun conditii si in cazul in care se inteleg partile se semneaza.

Ceea ce se intampla in Romania de cand a venit acest guvern pare de domeniul fantasticului. Din cate ne aducem aminte a fost perioada cu promisiunea cresterii salariilor profesorilor. Lege votata in Parlament in favoarea profesorilor, semnata de presedintele Romaniei. Insa neaplicata pe motiv de criza. Nu vreau sa intru in detalii despre liderii de sindicat din Invatamant, care in opinia mea ar trebui sa plece pentru ca de cand sunt in functii nu au obtinut nimic concret in favoarea celor care ii reprezinta.
Dupa instalarea guvernului, guvernul a propus legea unitara de salarizare.

Calcule peste calcule, schimbari peste schimbari cu rezultate sterile. Oamenii sunt invrajbiti unii impotriva altora, toti considera ca nu sunt apreciati la adevarata valoare, care si cum sa se clasifice categoriile sociale functie de salariu.
Fiind criza, guvernul taie din sporuri si salarii, presedintele se pronunta pentru diminuarea salariilor celor din Ministerul Justitiei, care in opinia dumnealui castiga prea mult. In acelasi timp dupa o vizita in Irak, Afganistan – promite anularea suspendarii sporurilor celor din Ministerul Apararii.

In aceste zile, dupa ce Ministerul de Finante nu a virat si sporul de 50%, stipulat in cartea de munca magistratilor si personalului auxiliar, acestia s-au unit si cer respectarea legilor. Mai mult, cauta solutii si cred ca in cele din urma vor castiga. Ce frapeaza este ca seful acestui minister lupta impotriva celor care ii reprezinta. Cred ca numai in Romania este posibil asa ceva.

Ce bine ar fi fost daca si profesorii si celelalte categorii sociale ar fi actionat precum magistratii. Daca oamenii care au dreptate nu ar renunta la drepturile lor? Oare noi cetatenii daca avem datorii la stat, statul renunta la ele pe motiv de criza? Intrebarea fireasca este cu ce ne ajuta statul pe noi ca indivizi?