Ismet Inonu – memorii


Ismet Inonu, Hatiralar, Ikinci basim, Ankara, 2006, 631p + 44 pagini foto

Memoriile lui Ismet Inonu, de un real folos pentru istorici, in special pentru aceia care studiaza spatiul orientalo-balcanic. Unul dintre cei mai importanti oameni ai Turciei republicane, a luptat alaturi de prietenul sau de arme, Mustafa Kemal pentru a pune bazele unei republici libere si independente. Principal colaborator al lui Ataturk, omul de incredere relateaza in aceste memorii, etapele, deloc usoare prin care au trecut oamenii politici pentru a cladii o Turcie noua.

Turc, de origine kurda, nascut la Izmir, 1884 a fost strans legat de locurile natale si a avut aceleasi idealuri cu Mustafa Kemal Ataturk. Mustafa Ismet, a primit numele de Inonu dupa numele bataliei castigate in acest loc. Militar de cariera, om de stat, ministru de externe si cel de-al doilea presedinte al Republicii s-a remarcat ca un bun organizator si un echilibrat om politic. Casatorit cu Mevhibe Inonu (22 septembrie 1897 – 7 septembrie 1992), a avut 3 copii Omer Inonu 1924 – 2 martie 2004, Erdal Inonu 6 iunie 1926 – 31 octombrie 2007, si fiica Ozden Toker, istoric printre altele.

Implicat in lupta pentru independenta, acolo unde Ataturk a considerat ca este nevoie de serviciile sale: din Caucaz in Siria, prefect la Edirne apoi ministru, participant activ la primul si al doilea razboi de la Inonu. Principalul colaborator al lui Ataturk a fost cel care a primit incredere din partea acestuia de a negocia la Lozan pentru independenta Turciei si a regimului Stramtorilor. Din noiembrie 1923 prim ministru al Turciei, alturi de o echipa in frunte cu Ataturk s-a construit o echipa, asa cum spune autorul care dupa ce au trecut prin razboi si-au continuat idealurile pe “campurile diplomatice. Autorul detaliaza evenimentele si reformele la care a luat parte, relatiile cu statele europene dar si cu Rusia Sovietica si Statele Unite.

Dupa moartea lui Ataturk, 10 noiembrie 1938, a fost numit de catre Parlament, presedintele Turciei ( 11 noiembrie 1938 – 22 mai 1950 ). A ramas in politica, presedinte general al Partidului Republican, (10 noiembrie 1938 – 8 mai 1972) militand pentru pastrarea ideilor pentru care luptase o viata. Varsta inaintata la facut sa se retraga lasand conducerea partidului lui Bulent Ecevit.

S-a stins din viata la 25 decembrie 1973 la venerabila varsta de 89 ani. A fost inmormantat alaturi de prietenul sau Ataturk, la Ankara, in mausoleul de la Anitkabir.

Aceste memorii vin sa redea culoare unor evenimente care ar fi ramas sarace pentru istoriografie. Inchei cu un citat din Inonu: “Pentru un om de stat nu este usor sa-si scrie memoriile. Insa toate amintirile sale trebuie sa fie relatate corect. Aceasta nu este usor”.

IsmetsiMevhibeInonu