Românii si PE


Au fost alegeri europarlamentare. S-au dus. Realist, dintre cei care au votat nu stiu care si-au pus sperante in alegatorii sai. In afara de cativa parlamentari care au mai fost in PE si au inteles mecanismul functional al UE – nu toti cei care au fost au si inteles unde se afla – restul au optat pentru PE pentru ca nu au intrat in Parlamentul National sau altii ca da bine si cu salariu mare.

Poate si din cauza aceasta procentul aprox. de 75% lipsa se explica. Ce este ciudat la principiul democratic este  ca ti se ofera aceeasi  marfa si daca voteaza 1 % sau 100% tot ei ies.

Viata noastra nu se va schimba in vreun fel datorita demnitarilor noi alesi. Campania „nationala” pentru parlamentul UE este o dovada incontestabila.

Ceea ce a ramas enigmatic pentru mine este ce au gandit alegatorii cand au votat EBA, George Becali.

Repartizarea, la ora cand scriu, pe partide este: cele 33 de locuri de europarlamentar vor fi obţinute, după cum urmează: PSD – 11 mandate, PDL – 10 mandate, PNL – 5 mandate, UDMR – 2 mandate, PRM – 2 mandate şi un mandat pentru Elena Băsescu. La redistribuire vor mai rămâne de împărţit două mandate, cel mai probabil acestea urmând a fi împărţite de PDL, PNL şi UDMR.

Prin alianta EBA cu PDL or sa fie 11 mandate la fel ca si PSD + PC. Ca numar de voturi: Alianta PSD-PC obtine 30,82% din sufragii, urmata de PDL, cu 29,75%, PNL, cu 15,53%; UDMR: 9,07%; PRM: 8,68%; Elena Basescu, candidat independent: 4,22% (188.493 voturi); PNTCD: 1,46%; Abraham Pavel, candidat independent: 1,02%; Forta Civica: 0,40%.

In conluzie, noi sa ne intoarcem la preocuparile noastre iar castigatorii alegerilor sa se bucure in tihna de rezultatele obtinute.