Hai sa-l condamnam pe Ion Iliescu


In ziarul Ziua a aparut un articol in care aflam de intentia Asociatiei Victimelor Comunismului si organizatiile Civic Net – Piata Universitatii care cer strangerea de semnaturi pentru arestarea lui Ion Iliescu: „responsabilului principal pentru crimele din iunie 1990, Ion Iliescu”. Explicatiile nu lipsesc: „Toate semnaturile vor fi inmanate Procurorului General al Romaniei – Laura Codruta Kovesi careia i-am adresat si o Petitie Online in care ii cerem sa dispuna Parchetului punerea sub acuzare si arestarea infractorului Ion Iliescu, principalul vinovat al represiunii salbatice asupra studentilor anticomunisti, cunoscuta generic sub numele de Mineriada din 13-15 iunie ’90. Mai mult acestia se gandesc sa aduca in fata celor care citesc si unele detalii suplimentare: „Gruparea comunista adusa de Ion Iliescu la putere si formata din personaje aflate in relatii stranse cu serviciile moscovite – generalul Nicolae Militaru, Vasile Ionel, Silviu Brucan -, sau descendenti ai unor cadre NKVD, cum ar fi prim-ministrul Petre Roman – au utilizat forta violenta si au cerut Armatei uzul de arma impotriva tinerilor care cereau debarasarea comunistilor si kaghebistilor din functiile de conducere a Statului.
Un Raport complex despre Dosarul Mineriadei, care cuprinde o sinteza de 18 pagini asupra crimelor din iunie 1990, a fost inmanat Presedintiei Romaniei, de catre reprezentantul organizatiei victimelor – Viorel Ene, in urma cu un an. (Memoriul poate fi descarcat de la adresele www.avmr.ro, www.mineriada.org sau http://www.ziua.net/news.php?dataa2008-07-26&ida9973).

Ce este amuzant, organizatorii acestui circ il acuza pe Dan Voina ca este omul lui Iliescu, care dupa stiinta mea in ultimul timp il acuza pe unde gasea un prilej. Este adevarat ca a participat la procesul de la Targoviste insa dupa ce Iliescu nu la pus intr-o functie demna de intentiile dlui procuror acesta a trecut in tabara adversa. Asa a acceptat sa colaboreze cu dl fost presedinte Emil Constantinescu si sa ancheteze dosarele incriminate. Insa cu toate straduintele dl procuror nu a reusit sa il aresteze. Redau din acelasi articol din Ziua paragraful in care Voina este prezentat ca omul lui Iliescu : „Acest Dosar cheie al Justitiei romanesti a fost tergiversat, musamalizat si mistificat vreme de aproape doua decenii, in mare parte prin grija personala a generalului Dan Voinea, complice al lui Ion Iliescu inca din decembrie 1989. Acest controversat episod al Justitiei romanesti arunca si azi o pata rusinoasa asupra credibilitatii Romaniei ca stat de drept”.

Daca nu ati banuit sa stiti ca exista si o concluzie: „Stim ca, desi Dosarul este finalizat, procurorii se sfiesc sa-l puna sub acuzare pe principalul responsabil al represiunii sangeroase din iunie 1990 – Ion Iliescu si pe primul ministru FSN Petre Roman. Ne temem ca increngaturile securistice si astazi sugruma Justitia romana in defavoarea dreptatii atat de mult asteptata.
Singura speranta a victimelor mineriadelor si a luptatorilor pentru dreptate ramane presa independenta. Fiti alaturi de noi si semnati sau mediatizati aceasta ‘Petitie pentru arestarea lui Ion Iliescu’ adresata procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, in vederea urgentarii inaintarii catre instanta a Dosarului Iliescu, aflata la adresa http://www.petitiononline.com/Iliescu/.
Ion Iliescu merita o dreapta judecata, in spiritul adevarului. Sa-l ajutam sa nu rateze aceasta sansa”.
In numele victimelor,
Viorel Ene
www.avmr.ro
www.mineriada.org

Nu vreau sa intru in detalii, insa vreau sa aduc in discutie unele intrebari, evidente pentru aceasta situatie.

Daca spre exemplu aceste organizatii ar reusi sa stranga cateva milioane de semnaturi ( sincer nu cred ca or sa stranga decat cateva mii) ce facem cu fostul presedinte? Il arestam?

Daca il judecam in 2009 functie de anumite campanii ad hoc – il spanzuram in piata Universitatii?

Daca Justitia nu l-a gasit vinovat – il invinovatim noi?

Pana la proba contrarie, tot vinovat este?

Si daca ar fi vinovat, ce s-ar intampla dupa atatia ani?

PS. Celor care nu aveti idee despre subiect va recomand literatura de specialitate. Recunosc ca s-a scris si pro si contra. Dar e recomandabil sa judecati singuri.