Traian Basescu in Israel


Presedintele Romaniei Traian Basescu efectueaza in Israel o vizita oficiala. Din relatarile aparute prin presa observam carentele acestuia in ceea ce priveste Istoria Holocaustului, insa lucru pozitiv, presedintele este interesat si invata. Nu imi propun aici sa-l critic pe dl Traian Basescu insa nu pot sa nu ma intreb de ce cand omologul sau Shimon Perez declara : „Ca membru NATO si UE, Romania ar putea reprezenta o influenta considerabila in problema amenintarii nucleare iraniene” partea romana nu ia nicio atitudine.

Eu din cate am invatat la Istorie, ca diplomat, oficial al unei tari, in vizita este bine sa nu fii categoric, si sa nu permiti sa lanseze atacuri ale unui sef de stat asupra altui stat in prezenta ta. Sau sa ai o interventie lamuritoare in acest sens. Nu cred ca Romania are vreo problema in momentul de fata cu Iranul. Nici nu cred ca vrea sa-si faca.

Imi vine in minte vizita lui Grigore Gafencu, unul dintre cei mai ilustri diplomati pe care i-am avut la Hitler. Cand a aflat ca urmeaza sa il insoteasca pe cancelar in fata multimii stransa pentru a asculta unul dintre speach-urile deja stiute azi a simulat un lesin. Improvizatia a iesit bine si astfel reprezentantul Romaniei a evitat sa fie aclamat de multime alaturi de Fuhrer.

grigoregafencuBine ar fi ca relatiile romano-israeliene sa se dezvolte normal si eventual sa profitam de pe urma acestora insa acelasi lucru ar fi de dorit si din relatiile romano-iraniene.

Nu ma numar printre cei care consider ca ar fi normal sa avem un monument al Holocaustului in centrul Bucurestiului cand noi nu avem monumente semnificative din Istoria tarii noastre, “insa Presedintele Basescu i-a daruit omologului sau, printre altele, o brosura cu detalii despre monumentul Holocaustului, ce urmeaza a fi inaugurat in octombrie”. De ce, daca faceti acest monument il faceti in centrul capitalei? De ce e necesar? Si daca a fost holocaust in Romania, de ce nu il faceti acolo unde se zice ca au murit acei evrei?