"Să gândești este dificil.
De aceea majoritatea oamenilor judecă."
Carl Jung

IONUT COJOCARU

2009 / 10 aprilie

Din seria vise de monarhist


Chiar nu inteleg de ce unii oameni care stau cat de cat bine la capitolul imagine se vor in fata, se implica in campanii care vor fi dure,  mai ales anul asta. Monarhia fara doar si poate a adus un plus Romaniei, a fost cea care a stat la la formarea statului.

Familia regala venita in Romania in 1866, s-a implicat in punerea bazelor pentru dezvoltarea statului. Persoana serioasa, poate chiar prea serioasa pentru un stat din zona balcanica, Carol I din 1881 a reusit in lunga sa domnie sa lase in urma multe realizari printre care cea mai importanta independenta Romaniei.

Nepotul sau, Ferdinand, urmatorul pe tronul tarii a prevalat eforturile inaintasului sau si s-a bucurat de realizarea Romaniei Mari. Reiterez aici, reforma agrara 1921, Constitutia 1923, si multe alte realizari pe plan intern. Poate si datorita caracterului balcanic al poporului nostru, care a influentat familia regala, primul nascut pe teritoriu romanesc a avut pana in 1930 o serie de escapade amoroase care au influentat si viata sociala si politica.

Renuntarea la tron a principelui Carol II, s-a transformat in 3 ani de regenta 1927 – 1930. Odata venit la tron, conform statisticilor economice Romania a atins apogeul dezvoltarii economice in 1938. Pericolul revizionist si situatia internationala a facut ca Romania sa traiasca o perioada dramatica. In 1940 Carol al II-lea si-a transferat prerogativele regale fiului sau Mihai 1940 – 1947, fortat de imprejurari.

Oarecum, pentru mine nu este surprinzatoare aceasta candidatura. Dupa ce regela Mihai I a colaborat cu  comunistii o perioada de ce m-ar mira acum candidatura din postura de presedinte a principelui?

Nu vreau sa intru in amanunte, dar dupa o perioada destul de indelungata in care comunistii ne-au condus destinele, e greu de prevazut cand societatea va reveni la sentimente mai calde fata de monarhie. Interesant ca dupa 20 ani de democratie, antimonarhismul este previzibil.

Ca tanar nu inteleg ce l-a apucat pe Principele Duda sa candideze la presedintie. Oare valoarea monarhiei sa fie atat de scazuta. Sau sa se implice in jocuri de culise?

Oare, principele, chiar crede in sinea lui ca o sa aiba macar sansa a II-a??

 • Duruinu Daniel / mai 2, 2009 AT 1:27 PM

  Probabil principele Duda candideaza pt a mai castiga la notorietate,imagine etc;si sa castige si ceva capital politic; in fine,e o “ciudatenie”candidatura sa la presedintie in acest an…monarhia in Romania a fost benefica in secolul 19 la vremea respectiva,dar acum Romania are alte “prioritati”..

  Răspunde
 • carmen Radulescu / mai 13, 2009 AT 11:14 PM

  Multumesc Ionut ca ai fost la Masa Rotunda si pentru ca ai postat atat de repede un comentariu. O sa il pun in mapa de reflectare a actiunii, daca imi permiti.

  Numai bine,
  Carmen Radulescu

  Răspunde

LEAVE YOUR COMMENT