Basarabia, a noastră


Ma uit cu interes la ce se intampla la Chisinau si constat ca de obicei cum vorbesc oamenii. Unii in cunostinta de cauza, altii pe langa, insa toti se manifesta cu intentia de a vedea Basarabia reunita cu Romania. In ceea ce ma priveste consider ca in 1990 se putea face acest lucru daca se vroia din partea ambelor state. Acum cred ca nu s-ar tolera asemenea act.

Ce vedem la media: oamenii nemultumiti acuza ca au fost furate alegerile. Dovada? Pai daca noi care suntem in piata nu i-am votat rezulta ca au furat alegerile. Toti cu care am vorbit nu i-au votat. Tot ce se poate sa fie adevarat, insa OSCE si celelalte organizatii prezente spun ca alegerile au fost corecte. Conflict de interese! Tinerii se aprind repede si nu stau sa gandeasca foarte mult asa ca ies in strada mai repede.

Noi ca romani  am trecut in 1989 printr-o revolutie. Variante multe. La fel ca si la noi, regimul Ceausescu acuza agenturile straine. Asta face si Voronin. Aia sunt de vina. Tinerii astia sunt luati de val. Ca om am fost in Moldova de doua ori, 2002 si 2008. O societate saraca, contrast intre 10%  dintre cei care sunt clasa superioara ca putere  financiara iar restul se vad ca isi duc zilele de azi pe maine. E posibil sa ma insel insa ca trecator prin Moldova asta am vazut.  E drept ca aprox. 1 milion de moldoveni au cetatenie romana asa ca cel putin astia sunt pentru relatii bune romano-moldove dar si sentimentul pro rus este puternic.

Stirile mediatice cum ca arde parlamentul si presedintia ma fac sa cred ca cei care se ocupa cu securitatea acestora i-au lasat deliberat pentru a intoarce lucrurile in favoarea lor.

Ce se va face? Multi dintre protestatari vor fi dusi undeva unde li se vor explica cum si ce inseamna razvratire impotriva statulului. Teama o sa predomine in tara asta batuta de soarta. Din pacate.

Trecutul zbuciumat si situatia lor ar trebui sa ingrijoreze Romania si sa o faca sa gaseasca solutii pentru confrati.  Pesimist in aceasta problema astept sa ma insel si sa apara o minune. Inchei cu o intrebare,

Cum se poate inlatura un regim totalitar fara a apela la forta?