Marți, 26 septembrie 2023, în hotărârea pronunțată de Marea Cameră în cauza Yüksel Yalçınkaya v. Turcia (cererea nr. 15669/20), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că au existat: o încălcare a art. 7 (nicio pedeapsă fără lege), o încălcare a art. 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) și o încălcare a art. 11 (libertatea de întrunire și de asociere) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Curtea Europenă a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Turcia în cazul unui profesor cercetat sub acuzații de terorism, pentru că a folosit o aplicații mobile și a deținut un cont bancar. Instanța a decis că Turcia trebuie să-i plătească profesorului Yüksel Yalçınkaya 15.000 de euro drept despăgubire.
Profesorul a fost condamnat pentru apartenența la o organizație teroristă și condamnat la șase ani și trei luni de închisoare în 2017 de către o înaltă instanță penală din cauza legăturilor sale cu Mișcarea Gülen.
Instanța și-a bazat hotărârile pe presupusa utilizare a aplicației ByLock, apartenența la un sindicat și a unei asociație afiliată cu Mișcării Gülen și faptul că deține un cont la Bank Asya.
Sentința lui Yalçınkaya a fost menținută de Curtea Supremă de Apel în octombrie 2018.De asemenea, Curtea Constituțională a Turciei a decis ca inadmisibilă o cerere depusă de Yalçınkaya.
În urma tentativei de lovitură de stat din 2016, guvernul turc a considerat deschiderea unui cont la Bank Asya, folosirea aplicației de mesagerie criptată ByLock, care era disponibilă în App Store și Google Play ca repere pentru identificarea și arestarea presupușilor adepți ai Mișcării Gülen.
Peste 130.000 de funcționari publici au fost înlăturați din locurile lor de muncă într-o epurare masivă lansată de guvernul turc, pe motiv că aveau legături cu organizații teroriste. Yalçınkaya a fost unul dintre ei.
CEDO a decis că utilizarea ByLock nu constituie o infracțiune în 2021.Cu toate acestea, în ciuda hotărârilor CEDO, detențiile și arestările bazate pe utilizarea ByLock continuă fără încetare în Turcia.