„Responsabilitatea fiecăruia dintre state, indiferent de mărimea lui,
nu este mai puțin totală în ce privește independența și securitatea sa“.
Ionel Brătianu
România a trecut prin războaie, dezastre naturale, dictaturi, foamete, privare de libertate etc. Nu am fost singurii. În existența fiecărui stat există perioade și perioade. De ce este nevoie de o criză pentru a ne da seama că totul ține doar de noi pentru mine constituie un mister. Indiferent de argumente, investiția în Educație ține doar de noi. Și cea din Sănătate. Astfel, criza din sănătate și educație ne-a adus în această situație în care reprezentanții PNL devin caraghioși în comparație cu înaintașii lor. Dacă am face comparație!
În timp ce state importante din U.E. iau măsuri ferme de păstrare a calmului prin asigurarea veniturilor pe perioada crizei, măsuri sociale pentru proprii cetățeni indiferent că lucrează la stat sau la privat, măsuri de securitate cât și în domeniul sănătății, noi contabilizăm intervențiile președintelui care a ieșit probabil de cinci ori în această perioadă într-o săptămână! La modul cum citește zilnic de pe prompter (nu o mai face din hârtii) față de ministrul de interne care a rămas la citirea clasică mai că am crede că ne îndeamnă la lectură. Ceea ce vreau să subliniez este că avem o clasă politică atât de senină încât este posibil să nu înțeleagă vremurile ce le trăim.
În aceste momente, conducătorii ar trebui să comunice simplu și eficient. Ce am făcut și ce măsuri am luat!
În schimb, K. Iohannis nu ne-a citit măsuri ferme. De exemplu, grija pentru a nu exista concedieri în această perioadă sau închiderea granițelor după ce a închis țara.
Ne-a zis că a avut o ”întâlnire foarte importantă” cu miniștri. Au discutat despre ”starea economiei” și a constatat că ”la nivelul guvernului există multe proiecte bune”. Au avut specialiști în economie sau în celelalte domenii lângă ei? Au consultat specialiști în aceste domenii? Ori au discutat și ei la o cafea pentru a ne dovedi nouă că sunt implicați?
Și pentru că e arogant (cel care i-a scris textul) a ținut să ne explice prin vocea președintelui ce fericire o să fie pe români după decizia ședinței lor:
”a doua chestiune care îi va bucura pe foarte mulți guvernul e pregătit ca mâine să dea ordonanță de urgență care permite amânarea plății ratelor la bancă pentru persoanele fizice dar și pentru firmele din România”.
De unde este convins că până la sfârșitul anului lucrurile vor intra în normal? Se bazează pe propriul instinct?
Poate ne răspunde la câteva întrebări prin citire precum:
De ce nu a luat măsuri cu mult înainte de a ajunge aici? De ce nu cheamă lângă el specialiști pe care să-i invite să vorbească? A ignorat informațiile venite de la servicii sau nu i-a păsat de acestă epidemie? Era mai importantă instalarea propriului guvern decât pregătirea țării pentru situația aceasta? De ce nu se plafonează prețurile? De ce nu se iau măsuri în privința slăbirii leului? Cum stăm cu aprovizionarea spitalelor? Cu prevenția răspândirii virusului?