Titlul de mai sus nu trebuie considerat a fi unul de film. Totul este cât se poate de real. Turcia înseamnă pentru noi istorie, cultură, tradiție. Turcia a făcut în trecutul nu foarte îndepărtat eforturi greu de imaginat de un european sceptic, pentru a veni către vest. Pentru a încerca să se integreze valorilor europene. Mulți dintre români tind către vest dar mergem în est. Zeci de mii de români merg anual în vacanțe în Turcia. Acolo există două dintre cele șapte minuni ale lumii, există vestigii ale antichității, există Troia, există urme ale civilizației hitite, creștinătatea este strâns legată de teritoriul Turciei de azi, Consiliul de la Niceea, Sfânta Sofia, Islamul, Imperiul Otoman cât și tradițiile împletite cu înzestrarea geografică (patru mări, munți). Azi avem în față o Republică construită de Atatürk, a cărei populaţie este compusă din turci și kurzi ca principală minoritate.
Turcia de azi s-a îndepărtat de perioada în care economia creștea galopant iar atentatele PKK-ului deveniseră amintiri. În apropierea Statului Islamic, confruntată cu vechea problemă kurdă, relațiile încordate cu Rusia cât și situația neclară din interior au transformat Turcia într-un stat tipic oriental. În clasamentul libertății presei se situează pe locul 149 din 180. În ultimele cinci luni au murit 167 de oameni. Atentatele cu bombă s-au apropiat din ce în ce mai mult de centrul Ankarei.
Cu toate că în momentul de față situația politică este așa cum și-a dorit președintele turc Recep Tayyip Erdoğan (guvern propriu) – opoziția inexistentă – s-ar putea crede că alegătorii au ales un partid, un guvern, un președinte, iar instabilitatea și securitatea propriilor cetățeni ar trebui să fie ultima preocupare a conducătorilor turci.
Cu toate acestea, în sud-estul Turciei (zona kurdă) zona este nesigură de multă vreme iar atentatele din Ankara și Istanbul au arătat tuturor că Turcia este incapabilă să se lupte cu terorismul. Nicio demisie, nicio schimbare! Doar regrete!
După ultimul atentat din capitala turcă, președintele a venit cu propunerea de a extinde interpretarea conceptului „terorist” prin includerea simpatizanților grupurilor radicale, a jurnaliștilor: „Pot fi şi ziarişti, deputaţi sau reprezentanţi ai societăţii civile”[1]. Cu siguranță că oricine își dorește poate deveni terorist, doar că această declarație trebuie subliniată și trebuie scos în evidență că apar două noi concepte și anume, gruparea teroristă fără arme și denumirea de gruparea individuală (formată dintr-o singură persoană). Alături de o altă propunere – ”suspiciune rezonabilă” – se creează un precedent periculos.
Această propunere nu este întâmplătoare ci vine în ajutorul statului. Orice opozant care poate întreba de ce nu demisionează președintele poate fi considerat pro PKK, implicit terorist. Orice ziarist care critică guvernul, președintele, cu alte cuvinte, cel care își face treaba poate fi anchetat, închis. Aseară, târziu prin decizia unui tribunal 3 profesori universitari din ”lotul” celor peste 1000 au fost arestați pentru că au semnat o declarație prin care se dezic de ceea ce se întâmplă în Turcia și fac apel la Pace.
Seher Çağla Demir este unul dintre teroriștii atacului. Studenta în vârstă de 22 de ani s-a alăturat PKK din 2013. Bărbatul care a însoțit-o nu a fost încă identificat. Nici nu prea contează foarte mult numele acestora ci cred că mult mai utilă ar fi anihilarea grupării acestora. Antagonismul a atins cote alarmante. Kurzii sunt văzuți la grămadă ca teroriști de către turci.
Nu am putut înțelege cum un stat, putere regională ca Turcia, dotat cu tehnică militară de ultimă generație nu poate preveni aceste atentate. De ce nu luptă până la capăt împotriva acestei grupări PKK și tot timpul se pierde în detalii chiar semnificative dar nu capitale. Zilnic au loc ciocniri ale Poliției cu militanți PKK, zilnic pe lângă acești teroriști mor oameni nevinovați, soldați, polițiști. Teama și panica domină societatea.
Ieri spre exemplu, un șofer care traversa podul Bosfor, pod ce leagă cele două continente pe care se află Istanbulul, vital pentru circulația orașului, a rămas fără benzină. S-a urcat într-o mașină pentru a merge după combustibil fără a bănui că autoritățile, suspecte, au închis traficul blocând circulația marii metropole iar specialiști ai poliției au venit pentru a efectua controale[2]. Din fericire nu a fost nicio bombă. Tot ieri a existat o falsă alarmă și pe ruta Hanovra – Istanbul a companiei Turkish Airlines.
Tot ieri, ambasadorul german la Ankara a făcut un apel către cetățenii săi să rămână în case iar daca au ieșit să se întoarcă. Grădinițele, școlile germane au fost închise. Un mesaj destul de îngrijorător a fost transmis și de către Ambasada Statelor Unite în care își sfătuia cetățenii să evite locurile aglomerate și să-și schimbe traseele.
Aceste atentate, această tensiune ce domină societatea turcă va provoca și mai multă nesiguranță care se va răsfrânge și asupra economiei. Mai mult ca sigur, mulți dintre turiști vor evita Turcia în acest an. Rușii, principalii turiști, se vor vedea nevoiți a alege alte destinații din cauza tensiunilor dintre state.
O Turcie instabilă înseamnă o Europă instabilă
Poartă a Orientului cum i se mai spune, Turcia joacă și rolul tampon dintre cele două continente. Așa a devenit statul cu un un rol primordial în ecuația valului migrator ce pândește Europa. Liderii europeni nu foarte interesați de situația de-a dreptul explozivă cu care se confruntă Turcia cât și vecinii săi, devin foarte interesați, mai ales în preajma alegerilor, de cum să evite fenomenul migrației. Conștientă de rolul său, Turcia, pe lângă banii ceruți, doreste atat ridicarea cât mai urgentă a vizelor pentru U.E cât și reluarea cât mai rapid a negocierilor privind aderarea.
Noroc cu vizita plimbărețului nostru președinte care în data de 23-24 martie va efectua o vizită oficială în Turcia[3]. În acest mod va da dovadă de curaj, fiind unul dintre liderii europeni care va vizita Turcia, aflată azi, din păcate într-o stare de nesiguranță.
O ecuație greu de rezolvat. Se pare că necunoscuta este numărul victimelor, în timp ce constanta este clasa politică.
[1] http://www.mediafax.ro/externe/recep-erdogan-sfera-conceptului-terorist-trebuie-extinsa-prin-includerea-oricarui-sustinator-pot-fi-si-ziaristi-sau-deputati-15107441
[2] http://www.haberler.com/bogazici-koprusu-nde-anadolu-da-avrupa-8261797-haberi/
[3] http://www.hayat.ro/haber/cumhurbaskani-iohannis-turkiyeye-gidiyor-848.html