Finished Irak, next…


Statele Unite vor retrage în totalitate trupele americane din Irak până la sfârşitul anului 2011, anunţă preşedintele american, Barack Obama. Cu alte cuvinte si-au facut treaba! Intervenţia americană sub scutul NATO a dus la protejarea drepturilor omului, la o creştere înfloritoare a economiei acestei ţări, a sporirii natalităţii şi nu în ultimul rând poporul irakian a devenit fratele celui american. Desigur, americanii, să le arate că nu sunt interesaţi de bunurile irakiene, nu s-au atins de un gram de petrol. Să ducă acasă nici nu putea fi vorba.

535608

Aceasta tara a fost nevoita in istorie sa lupte pentru independenta. Cu alte cuvinte parca soarta irakienilor este de a iesi de sub independenta. Numai in secolul trecut, sarbatoresc la 1 octombrie 1919 obtinerea acesteia de sub Imperiul Otoman si tot in octombrie, dar in alt an, 1932 obtinerea independentei de sub Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Irakul a fost printre primele centre de civilizatie ale lumii. Situat intre Tigru si Eufrat, pamantul dintre ape cum era denumit a oferit conditii prielnice dezvoltarii. Se cunosc date despre orasul antic Ur, locul de nastere al profetului Avraam si templul turn dedicat zeului sumerian al lunii (S. N. KRAMER, ISTORIA ÎNCEPE LA SUMER, ed. STIINTIFICA, Bucuresti, 1962), la Basra se considera a fi locul gradinii Edenului.

Sumerienii, primul neam, in aceasta zona au inventat roata, scrierea fonetica sau cuneiforma, de aici si epopeea lui Ghilgames. Dupa ei se cunoaste ca au aparut babilonienii si asirienii. Tot cu mult inainte de Cristos, in Mesopotamia au aparut scoli, biblioteci, medicamente, sticla, poduri, carute si chiar algebra. Hammurabi,a lasat codul de legi. Tot in aceasta zona a domnit si Nabucodonosor (605-562).  Bagdadul, construit in jurul anului 762 pe ruinele oraselor antice Ur, Babilon, Ninive si transforma intr-unul dintre principalele orase ale Islamului.

bahai-gradinile

Acest stat, odata infloritor este astazi scena de conflict. Civilizatia adusa de inaintasii lor a luat drumul vestului. Cruciatii au dat startul. Oare intamplator toata zona Orientului Mijlociu a fost dominata de regimuri totalitare? Si este!

În documentele WikiLeaks privind situaţia din Irak, ca şi în cele despre Afganistan, este vorba despre  aceeaşi perioadă: 1 ianuarie 2004 – 31 decembrie 2009, diferenţa majoră fiind că în Irak şi-au pierdut viaţa de cinci ori mai mulţi oameni. Astfel, numărul morţilor în Irak a fost de aproape 110.000, dintre care 66.000 erau civili, cifrele desigur fiind mai mari.

Seria dezvăluirilor începe cu 2004, poate cel mai sângeros an din acest conflict, când se dădeau lupte pe mai multe fronturi, toate antagonice. Irakienii sunniţi şi cei şiiţi se atacau reciproc şi în acelaşi timp comiteau atentate împotriva coaliţiei. Au fost aruncate în aer centre de recrutare ale forţelor de ordine, moschei şi zone comerciale, în timp ce mulţi străini civili au fost luaţi ostatici, unii fiind chiar decapitaţi de rebeli. Irakul nu mai avea armată şi nici poliţie naţională, singurele în măsură să restabilească ordinea fiind forţele coaliţiei. Una dintre amplele operaţiuni militare a fost la Fallujah împotriva miliţiilor sunnite, însă a lăsat în urmă un oraş în ruine. Mai târziu, unii dintre insurgenţi au fost  interogaţi de forţele de securitate irakiene.

Romania nu mai are dislocati militari in Irak, dar prezenta in Afganistan continua sa fie una numeroasa. In total, 1.650 de militari romani sunt prezenti in Afganistan. Ne-am ales cu vreo 20 de morti si 70 de raniti. Cei care i-au trimis, la intoarcere i-au decorat!

Irakul este pe locul trei în lume ca rezerve de petrol și pe locul zece ca rezerve de gaz, dar are nevoie de investiții de miliarde de dolari pentru a recupera handicapul provocat de anii de sancțiuni și război. În anul 2010, economia Irakului a avut o creștere de 7,9%.

Şi astfel, binefăcatorii lumii se întorc acasă! Vor aştepta înca o ocazie, pentru o altă intervenţie de binefacere!