România și criza Cehoslovacă


Azi, 21 octombrie au aparut două carti pe piata. La Centrul Național al Armatei, profesorul Alesandru Duțu a lansat cartea Cronologie. Revoluția din Decembrie 1989, a II-a ediție. O carte utilă, structurată cronologic pe zile, chiar și ore. Printre cei care au salutat apariția acestei cărți s-au numărat profesorii Dumitru Mazilu, Alexandru Oșca, Ion Calafeteanu si bineînțeles autorul. Cei care sunt interesați de evenimentele din decembrie 1989 pentru o clarificare cât mai amănunțită trebuie să consulte această carte.

cronologimic

Câteva ore mai târziu, profesorul univ. dr. Viorica Moisuc și-a lansat la Fundația Europeană Titulescu cartea România și criza cehoslovacă. Documente Septembrie 1938. Editura Historia, București, 2010, 819 pagini Cartea conține 479 de documente din luna respectivă completată cu note și detalii despre evenimentele care au dus la Acordul de la München. Printre cei care au salutat apariția acesteia s-au numărat academicienii și profesorii Dan Berindei, Florin Constantiniu, Adrian Năstase, Ion Calafeteanu, Gh. Onișoru, poeta Ileana Vulpescu cât și ambasadorul Constantin Ene. Ca de obicei, gazdă a fost George Potra.

IMG_1958

Cartea este utilă istoricilor, cercetătorilor cât și diplomaților în devenire dar nu numai. Evenimentele din acea vreme, sacrificarea statelor mici în dauna intereselor celor mari, dar și eforturile diplomației de la București ne fac sa înțelegem că dacă nu ne cunoaștem trecutul nu prea înțelegem prezentul   și mai ales viitorul apropiat.