In perioada 4-8 ianuarie 2010, la Ankara a avut loc cea de-a doua Conferinta a Ambasadorilor acreditati in acest stat. Ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu intr-un discurs a tinut sa-i informeze pe ambasadori de bunele intentii ale Turciei: „noi in relatiile internationale avem multe de spus, ne-am dat cuvantul in unele situatii insa in acelasi timp sunt multe state mari care trebuie sa ne asculte”. Pentru a nu se intelege gresit, oficialul turc a tinut sa precizeze ca pentru 2010 Turcia are ca scop intarirea democratiei a sigurantei si independentei in tara dar pentru aceste valori se ofera sa-si ajute partenerii.
O alta idee expusa oficialilor prezenti a fost sa-si aduca aminte de Imperiul Otoman si de ceea ce reprezinta Turcia de secole, un stat puternic care a jucat dintotdeauna un rol important in istoria lumii. De aceea, Davutoglu a tinut sa precizeze ca ambasadele si oficiile turce trebuie tratate ca atare. In acest sens a anuntat ca in 2010 se vor deschide 26 noi oficii turce: 14 in Africa, Asia Mijlocie si zona Caucaz 6, America de Sud 3, America de Nord 3, America de Sud 2 si in Orientul Mijlociu 1.
Aceste oficii vin sa intareasca relatiile Turciei cu statele din zona si arata inca odata orientarea Turciei in alte directii decat Europa de care nu este multumita cu statutul de membru stand-by.
Modelul ar trebui preluat si de diplomatia romanesca care la inceput de an intr-o conferinta cu ambasadorii si consulii acreditati ar indica liniile directoare ale politicii externe. Daca le-ar avea. Regret ca nici pe site-ul MAE nici in presa din Romania subiectul nu a aparut. Probabil ambasadorul roman in Turcia este prins cu lucruri mult mai importante.