Sarbatoarea Sacrificiului este una dintre cele mai importante sarbatori ale musulmanilor. Cum acestia isi sarbatoresc maine aceast eveniment ma alatur si eu in a le ura sanatate, fericire, implinire si liniste sufleteasca.
Sărbătoarea sacrificiului – denumită Kurban Bayrami – este celebrarea tradiţiei de la Ibrahim / Avraam. Atunci când Allah / Dumnezeu a dorit să-l încerce şi i-a cerut sacrificiul suprem, să sacrifice pe unicul său fiu, Ibrahim / Avraam s-a arătat dispus s-o facă, ca semn al devotamentului său faţă de Creator (“musulman” din punct de vedere etimologic desemnează “supus”).
Se spune că impresionat de credinţa lui Ibrahim / Avraam, Allah / Dumnezeu l-a oprit în ultimul moment de la sacrificiul fiului său, în cea de-a 12-a lună a Calendarului Musulman şi s-a mulţumit doar cu sacrificarea unui berbec. Potrivit tradiţiei islamice, credincioşii au obligaţia ca în această perioadă să sacrifice un batal (batalul este berbecul castrat sau care nu este bun pentru reproducere, inutil), o oaie sau o vită.
Dacă sacrifică o ovină, aceasta trebuie să aibă cel puţin 6 luni şi să fie sănătoasă, în vreme ce bovinele nu trebuie să depăşească 2 ani. E foarte important ca sângele animalului să se scurgă în pământ, în gropi anume făcute şi nu să se împrăştie sau să fie călcat în picioare de cei care participă la sacrificare.
De sărbătoare musulmanii trebuie să se împace, se fie uniţi şi să se gândească la cei săraci, la cei flămânzi, la cei care au nevoie de ajutor. Este sărbătoarea sacrificiului pentru Allah / Dumnezeu iar o interpretare este că are semnificaţia Crăciunului Islamic.
După sacrificiul de la moschee, musulmanii merg la cimitir, unde imamul ţine o slujbă (deoarece toate sărbătorile musulmanilor sunt legate de cultul morţilor). Familiile de musulmani, în special cele înstărite, sunt obligate să taie un berbec în una din cele 4 zile cât durează Sărbătoarea Sacrificiului / Kurban Bayrami (sunt consideraţi înstăriţi musulmanii care posedă, ca avere, 92 de grame de aur ori 600 de grame de argint sau echivalentul lor în bani).
Ritualul sacrificiului spune că animalele pot fi sacrificate pentru cel mult 7 persoane iar după ce împart carnea în 3 părţi egale, musulmanii trebuie să o dea vecinilor şi celor nevoiaşi dar să păstreze şi pentru familie (o treime). Carnea este direct fiartă, fără a fi spălată, iar oasele nu trebuie sfărâmate.
Prima zi a acestei sărbători începe cu o slujbă specială la geamie, după care oamenii sacrifică animalele sau merg la cimitir pentru a-şi cinsti morţii. În acelaşi timp, femeile prepară bucatele tradiţionale, în vreme ce copiii merg cu colindul (din repertoriul de colinde care circulă în Dobrogea cu această ocazie sunt Căpriţa, Cântecul, Sacul[1], etc.; tradiţia aceasta a fost transmisă din generaţie în generaţie, de cele mai multe ori pe cale orală).
Sărbătoarea sacrificiului este marcată de musulmanii din întreaga lume şi prin tradiţionalul pelerinaj la Mecca şi Medina – pe care fiecare musulman este dator să-l facă o dată în viaţă, cel puţin.
http://www.calendarintercultural.ro/agenda.php?detalii=197&eventdate=1228687200.