Egalitatea intre votanti


Politicienii nostri nu duc lipsa de idei. In democratie, cel mai plauzibil sistem politic reprezentant de actorii sai, nu duce lipsa de initiative. Insa in mod democratic, alegatorii au doar cateva variante prin care pot sa-si exprime optiunea.

O intrebare fara raspuns este ce facem daca nu ne simtim reprezentanti de niciunul dintre candidati. Vrem nu vrem avem doua posibilitati: mergem si votam persoana care o consideram raul cel mai mic sau nu ne prezentam la vot.

Avem de ales intre mentinerea Parlamentului bicameral sau Unicameral. Este necesara o discutie de fond dar in ce ma priveste sunt multi cetateni ai Romaniei care nu pricep sau nu ii intereseaza acest aspect. Insa votul lor conteaza. Este oare normal ca toti cetatenii, indiferent de pregatirea lor (mergand de la analfabeti la academicieni) sa isi exprime votul pe o notiune pe care unii o inteleg iar altii voteaza impulsiv.

Francois Charles Moguel in sinteza sa Marea Britanie in secolul al XX-lea arata ca in urma reformelor din aceasta tara din 1832, 1867 dar si cele din 1884-1885 sufragiul nu este nici universal, nici egal: femeile, personalul casnic si barbatii care locuiesc cu parintii nu au drept de vot, sistemul favorizand o suprareprezentare a claselor mijlocii si superioare de la sate si din orasele mici.

Nu consider ca inteligenta are sex, etnie sau clasa sociala insa marturisesc ca ideea de a interzice dreptul de vot celor care locuiesc cu parintii imi place. In fond cei care au o activitate, care platesc taxe, impozite este firesc sa poate sa isi exprime dreptul de a-si alege conducatorii. Ceilalti, pasivi, impulsiv pot vota. Este de discutat si ceea ce a reprezentat votul cenzitar inainte de 1918 in Romania. Este normal ca numai anumite clase sa poata sa isi exercite votul iar altii nu?

Este oare votul o notiune echitabila. Nu, functie de vot ne etalam si inteligenta clasei politice? Atata timp cat se patroneaza un sistem fraudulos de vot exista o imoralitate tacita intre votant si alegator.  Va astept optiunile despre cum considerati ca ar trebui legalizat votul si daca varianta actuala reprezentata de a fi un drept legal, universal de la 18 ani in sus este fiabila.