Alegerile prezidentiale de la noi, cu toate ca sunt interesante, sunt o umbra a campaniilor de alta data. Insa, zilnic asistam, chiar daca nu vrem, la aceste dezbateri „ideologice” si pe „programe”, candidatii preferand sa duca o campanie fara confruntari directe.
Politologul V. Tismaneanu face un apel la popor pentru sustinerea actualului presedinte care in opinia sa se lupta cu sistemul ticalosit. In acest sens a pus si 2 fotografii, aceea de la suspendarea presedintelui de catre Parlament (fapt unic in istoria nationala), iar mai jos o fotografie trucata cu M. Geoana imbracat in salopeta purtata in timpul comunistilor.
Condamnarea comunismului (in treacat Romania a trait intr-un sistem socialist-totalitar) s-a facut intr-un mod jenant , in primul rand pentru cei care si-au trecut numele in acel Raport Final. Dupa, fiecare dintre autori a fost rasplatit intr-un fel, Tismaneanu, Dobrincu fiind doar doi dintre acestia.
Firesc, fiecare organizatie politica se bucura de sprijinul unor intelectuali. Unii mai intelectuali decat intelectualii sustinatorilor adversi. Daca ar fi sa analizam, vedem un model Razvan Theodorescu ce il sustine pe S. Oprescu ,iar pe V. Tismaneanu pe T. Basescu. Marturisesc ca nu votez cu niciunul, insa academicianul cantareste mai mult in ochii lumii decat V. Tismaneanu.
Cum politicienii au interesele lor, asa si cei care ii sprijina au interesul lor. Modelul de azi are insa putini intelectuali care se respecta printre sustinatori publici. In lipsa acestora, partidele nu duc lipsa de strategii. In ordine, PDL adopta tactica ofensiva prin care monopolizeaza discutia si se contrariaza iar daca nu reusesc pleaca. Mai mult, ataca televiziunile care sunt potrivnice presedintelui. Cei de la PSD sunt cei care stau pe bara dupa care invita la dialog, iar PNL-ul se straduieste in adevaratul sens.
Hayssam si procurorii au inceput seria dezvaluirilor care firesc nu au aparut intamplator. Metroul este in greva nu intamplator. Miza este mare doar pentru ei. Nu cred ca lucrurile se vor schimba dupa alegeri. Din cauza crizei poate mai rau.