Regretele unui frustrat


Timp de 10 ani, cat s-a ocupat de „enigmele” revolutiei dl general Voinea a bajbait intre a gasi dovezi care sa-l incrimineze pe Ion Iliescu, sau a gasi dovezi care sa ii aduca publicitate si sa ii confere aura persoanei care a deslusit adevarul despre revolutia din decembrie 1989. In loc de a lucra practic si logic, este evident ca dl procuror cerceteaza dupa bunul plac sarind peste anumite etape. Ceea ce a facut si V. Tismaneanu cu condamnarea comunismului. Sa traiti…condamnam (fara analiza).

Ceea ce a aparut in presa in zilele acestea: „Am reuşit să stabilim clar din ce armă s-au tras gloanţele care au ucis cam 80 la sută din morţii Revoluţiei”, a afirmat Voinea, precizând însă că, odată cu decizia Curţii Constituţionale, a pierdut dreptul de a continua ancheta, fiind procuror militar iar dosarul a ajuns la anchetatorii civili.
Ce bine ar fi daca am sti sau de ce nu spune daca stie din ce arma s-au tras?
Voinea a precizat că nu a apucat să stabilească cine a ordonat respectivilor militari să tragă în manifestanţi, el apreciind că acesta este stadiul în care a lăsat dosarul. „Urmează să se afle exact în fiecare caz cine anume a dat ordinul, pentru că nu soldaţii care au executat foc sunt vinovaţii, nu vrem să punem soldaţi pe cruce”.

La ceea ce declara mai sus, as intreba de ce nu a declarat acestea, atunci cand era in exercitiul functiunii. Analiza asupra unui om este data de activitatea sa. Oare ce a lasat in urma Dan Voinea?
„Inculpatul” Ion Iliescu a fost absolvit in instanta, Victor Athanasie Stanculescu a fost condamnat pe nedrept, insa dincolo de tinta politica, ambitiile unora de a stabili cati morti au fost, cati raniti si cum au murit, ca istoric sunt convins ca nu se va sti cu precizie.
Analiza este simpla si logica. Ca exemplu, un soldat din Corabia, cu stagiul militar in Timisoara, ranit a fost trecut in condica spitalului de acolo, mutat in alt spital, de exemplu Bucuresti, unde a murit. Acesta a fost trecut ranit in condica din Timisoara, mort in Bucuresti dar si la el in orasul natal. Apoi, sunt oameni care au murit din cauze auxiliare. Nu se poate stii cu exactitate cati oameni mor intr-un conflict. Bine ar fi sa stim cati au murit in primul, al II-lea razboi mondial sau in revolutia romana, dar putem sti numai aproximativ.
Sunt multe directii care se pot cerceta si numai prin cercetare stiintifica se pot stabili cronologic etapele si parcursul revolutiei. Dar, Dan Voinea care a tinut sa participe la judecarea simulacrului de proces de la Targoviste, a fost probabil dezamagit ca nu si-a gasit locul intr-o organigrama post revolutie. Resuscitat de Emil Constantinescu, acesta a incercat sa-l scoata pe Ion Iliescu vinovat, de parca vina ar fi a unei singure persoane. Si ce vina… aceea de a scapa de regimul totalitar.
Sigur au fost si greseli, dar analiza treceri de la un sistem totalitar la unul democratic trebuie analizata functie de context si de timpul cand s-a desfasurat acesta.
Aparitia in presa a lui Voinea alaturi de Maries spune totul. Maries care are fixatii si nu tine cont decat de acelea, nu este un om in care se poate discuta, care sa tina cont si de alte optiuni. Apare acum in presa ca grevist al foamei. Probabil cu 3 mese pe zi.

Exista un institut de cercetare a revolutiei in care persoanele implicate in revolutie alaturi de istorici renumiti studiaza, analizeaza si publica aspecte ale revolutiei romane.

Restul sunt scenarii…