Ambasadorul statului Qatar despre relaţiile româno-qatareze


Excelenţa sa, ambasadorul statului Qatar în România, Abdulla Nasser A. Alhemaidi, a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări despre relaţiile statului său cu România, cum vede dezvoltarea relaţiilor româno-qatareze şi care sunt în opinia domniei sale principalele direcţii de dezvoltare.

2018-03-12 11.10.53

Excelenţă, sunteţi de aproape un an în România. Care sunt principalele direcţii pe care mizaţi în mandatul dvs.?

Sunt fericit să fiu ambasador pentru ţara mea în România, ţară prietenă, şi după cum ştiţi, am fost prima ţară dintre ţările Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) care şi-a deschis ambasada la Bucureşti în anul 1996. Între ţările noastre au avut loc vizite oficiale la diferite niveluri şi am semnat un cadru legislativ de acorduri bilaterale şi protocoale care acoperă cele mai importante aspecte ale cooperării în diverse domenii precum politic, economic, cultural, sănătate şi altele. Obiectivul nostru principal în faza următoare este ridicarea nivelului relaţiilor dintre cele două ţări în diferite domenii, care să fie echilibrate la nivelul relaţiilor diplomatice deosebite dintre statul Qatar şi România.

În întreaga lume s-a analizat mult blocada impusă statului dvs. Cum a reuşit Qatarul să tempereze decizia statelor limitrofe şi cum vedeţi viitorul relaţiilor din regiune?

De la începutul crizei din Golf, statul Qatar a luat, sub conducerea Alteţei Sale Regale, Şeicul Tamim Bin Hamad Al-Thani, emirul statului Qatar, decizia strategică de a aborda blocada într-un mod civilizat şi legal. Susţinem eforturile Alteţei Sale, Şeicul Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, emirul statului Kuwait de a rezolva criza şi strădania Excelenţei Sale, însă ţările blocadei încă se încăpăţânează şi refuză să se aşeze la masa dialogului. Am depăşit efectele economice ale blocadei din primele sale zile, dar suntem îngrijoraţi de repercusiunile crizei din Golf în ceea ce  priveşte drepturile omului şi securitatea regiunii. Ne dorim mult ca relaţiile ţărilor din regiune să se bazeze pe respect reciproc şi interese comune, departe de crizele fabricate.

Cum vedeţi relaţiile româno-qatareze şi care consideraţi că sunt principalele direcţii care se pot dezvolta?

Relaţiile noastre diplomatice şi politice cu România, ţară prietenă, sunt deosebite şi construite pe baza încrederii reciproce, respect şi interese comune. Suntem interesaţi de România din considerente geopolitice, ca stat membru al Uniunii Europene şi NATO, acesta având şi o prezenţă istorică în lumea arabă.

De puţin timp românii pot călătorii fără viză în Qatar. De asemnea avem cursă aeriană directă. A crescut numărul turiştilor români? Ce poate oferi statul Qatar turiştilor români?

În prezent avem două zboruri operate de către Qatar Airways către Bucureşti, iar anul trecut am ridicat vizele pentru cetăţenii români care doresc să viziteze statul Qatar şi aşteptăm cu nerăbdare o măsură similară din partea guvernului român, prin aplicarea principiului reciprocităţii. Da, există indicatori ai creşterii numărului de turişti români în Qatar, unde sunt bineveniţi.

 În privinţa oportunităţilor de afaceri, sunt interesate firmele din Qatar să investească în România?

La  sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, am organizat la Bucureşti primul forum pentru oamenii de afaceri qatarezi şi români, sub auspiciile Băncii de Dezvoltare din Qatar (Qatar Development Bank) pentru a crea o comunicare între industriaşii, investitorii şi oamenii de afaceri din cele două ţări. Sperăm ca partea română să lanseze în statul Qatar o expoziţie de produse româneşti şi de promovare a turismului în România, în curând.

Relaţiile Qatarului cu Tunisia au cunoscut o dezvoltare accentuată în mandatul dvs. anterior. Credeţi că şi relaţiile cu România vor cunoaşte o dezvoltare asemănătoare?

Prin întâlnirile pe care le-am avut cu înalţi oficiali din guvern şi parlament de când mi-am început misiunea la Bucureşti am găsit o dorinţă sinceră în schimbul hotărârii noastre de a impulsiona relaţiile dintre cele două ţări pentru a se dezvolta şi extinde, şi sperăm că acest an va fi unul foarte fructuos.

Excelenţă, am remarcat că statul Qatar se bucură de o creştere econimică constantă. A reuşit să construiască branduri recunoscute în întreaga lume. Cum reuşiţi?

Da, într-adevăr. Qatarul rămâne cea mai rapidă economie în creştere în rândul ţărilor CCG, şi în ciuda blocadei este în continuare lider mondial în ceea ce priveşte exportul de gaz lichefiat şi a doua la nivel mondial la exportul de gaz heliu. Ne respectăm angajamentele şi acordurile noastre, ne bucurăm de stabilitate politică, precum şi de un grad ridicat de transparenţă şi dialogăm cu ţările lumii privind interesele comune. Întotdeauna aspirăm la extinderea relaţiilor noastre şi consolidarea acestora în diverse domenii.

Qatarul va fi gazda Cupei Mondiale la fotbal în 2022. Este cea mai mică ţară ca număr de locuitori din istorie care se va bucura de această oportunitate. Cum staţi cu pregătirea infrastructurii? Vor fi dotate stadioanele cu instalaţii de aer condiţionat având în vedere temeraturile ridicate?

Toate proiectele de infrastructură sunt în grafic şi vor fi realizate cu mult timp înainte de acest eveniment mondial major. Am finalizat primul stadion, care este Khalifa Internaţional Stadium, cu cinci ani şi jumătate înainte de lansarea Campionatului, şi a fost anunţat pentru proiectare stadionul „Thumama” în august 2017 şi stadionul „Ras Abu Aboud” în noimebrie 2017, acestea fiind în curs de finalizare. Aşteptăm în acest an finalizarea altor două stadioane, „Al-Wakra” şi „Al-Bait”. De asemenea, toate stadioanele pentru campionat vor fi finalizate în 2020.

Găzduirea Cupei Mondiale de fotbal din 2022 este o încununare a eforturilor şi a politicilor noastre de-a lungul anilor, care au făcut ca lumea arabă să aibă încredere în capacitatea noastră de a organiza un eveniment la nivel mondial. Am depăşit toate obstacolele tehnice pentru organizarea acestui eveniment sportiv la nivel mondial.

Educaţia are un rol important în cultura islamică cât şi în cea europeană. Ne puteţi spune câteva lucruri despre sistemul educaţional din ţara dvs.? S-ar putea dezvolta o cooperare la nivel de studenţi şi profesori între România şi Qatar?

Strategia noastră se concentrează pe faptul că cea mai importantă investiție se realizează prin intermediul cetățeanului, dar și pe angajamentul nostru de păstrare a identității noastre ca țară arabă și islamică cu valori și tradiții străvechi, alături de încercarea de a prinde din urmă civilizația modernă, cu toate descoperirile ei științifice. Am oferit educație gratuită, în conformitate cu programele moderne, pentru toți cetățenii qatarezi, și am deschis, de câțiva ani, un oraș universitar la Doha, care gazduiește filiale ale celor mai bune universități americane și europene, pentru a facilita misiunea studenților noștri. Totodată, avem acorduri bilaterale cu România în domeniul educației și sperăm ca aceastea să fie activate în interesul celor două țări pentru a derula schimburi de experiență și cunoștințe între instituțiile științifice și culturale din Qatar și România.

Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Egipt sunt statele care au adus acuze grave Qatarului. Care credeţi că a fost miza acestor acuze venite din partea celor patru state?

Ţările blocadei au drept scop punerea Qatarului sub control, pentru a dirija politica sa internă şi externă, precum şi pentru exploatarea resurselor sale pentru a servi interesele acestora, astfel că orice dialog cu aceste ţări nu va fi în detrimentul suveranităţii noastre.

Recent, statul Qatar a făcut investiţii serioase prin cumpărarea de armament, ameninţat şi de o parte din vecini. Pe teritoriul statului Qatar există o bază a armatei turce. Cum vede statul Qatar colaborarea în domeniul militar cu Turcia? Dar cu NATO?

 

Relaţiile noastre cu Turcia sunt deosebite în toate domeniile, iar aceste două ţări surori depun eforturi suplimentare pentru a consolida cooperarea în domeniul apărării şi militar, pentru a spori schimbul de experienţă şi efectua cursuri de formare militară, cu scopul de a servi intereselor lor comune. Relaţia dintre statul Qatar şi NATO este una deosebită. În luna decembrie am semnat un acord de securitate cu NATO care oferă un cadru pentru protejarea schimbului de informaţii.

V-aţi acomodat în România? Ce zone aţi vizitat în România? Ce vă place la poporul român?

România este o ţară pe care Dumnezeu a înzestrat-o cu o natură frumoasă, cu oameni ospitalieri şi prietenoşi pe care i-am întâlnit în diferite zone pe care le-am vizitat pe parcursul anului trecut. Doresc poporului român progrese şi prosperitate.