Tismaneanu – Nistorescu – IRRD


Pana in momentul de fata am considerat ca mi-as pierde timpul daca as lua in serios ideile lui Vladimir Tismaneanu. Cei care nu sunteti familiarizati, si-a condamnat tatal, a condamnat un intreg regim (1945 – 1989), a staruit pe langa Ion Iliescu ca sa ii acorde o serie de interviuri, pulicate intr-o carte.

A fost in relatii bune cu Emil Constantinescu cat timp acesta a fost presedintele tarii si bineinteles dupa ce primii au devenit fosti presedinti a reusit sa sara in tabara lui Basescu. Lucru mult mai usor datorita abilitatii intelectuale a dl Tismaneanu si a oportunismului basescian.

Raportul Tismaneanu, care se vrea printre altele si un raport istoric nu se bucura de prezenta unor istorici consacrati. De  ce, este usor de intuit. Scris in graba cu multe greseli ne aduce aminte de cartile publicate nu demult.

Fiind intr-o echipa, Tismaneanu s-a bucurat de publicitatea si sprijinul acesteia devenind unul din intelectualii la moda. Oare ma intreb de ce nu vine intr-o dezbatere in care se afla si istoricii sa se dezbata obiectiv acest raport.

Ceea ce nu inteleg este de ce pe blogul sau gasesc fraza: „Cornel Nistorescu este personaj un care nu cunoaste jena.  Ştie precis ca nimeni din cei pe care ii insulta sistematic (inclusiv colegi de breaslă) nu profită deloc de pe urma condamnarii comunismului. Daca l-ar deranja vreun profit sau profitor, ar scrie despre Institututul Revolutiei aflat sub obladuirea lui Ion Iliescu. Putin ii pasa.”

Din declaratiile partinitoare ale taberei Nistorescu – Tismaneanu, apare IRRD si Ion Iliescu. Ca IRRD ii sta in gat domnului V. Tismaneanu se stie de mult, dar fiindca traim intr-o lume libera nu are ce sa faca. Nu imi pasa ce o sa se aleaga de cele doua grupuri insa daca Nistorescu a fost numit sef la un ziar mi se pare normal sa isi formeze o echipa. Timpul va dovedi daca a facut bine sau nu.

Conform raportului Tismaneanu cei nascuti, decedati, casatoriti etc. nu existam, fiindca raportul comisiei a declarat nule actele emise de stat.

PS. Mi se pare normal si inteleg de ce Tismaneanu isi apara prietenii, insa eu m-as bucura sa stea departe de istorie.  Cred ca domnul Tismaneanu  are cateva carti despre comunism scrise destul de bine. Insa oamenii se schimba, din pacate si  nu de fiecare data schimbarile sunt pozitive.